Verder kijken dan je neus lang is 1

Verder kijken dan je neus lang is

Veranderen kost tijd

Veranderen kost tijd. Dat weten we natuurlijk allemaal wel. Maar of we die tijd er ook voor willen uittrekken is een tweede. Geïnspireerd door een coachgesprek met een zakelijke klant schrijf ik deze blog. Na een coachtraject van twee jaar ziet zijn leven er heel anders uit.

Werken aan jezelf tot je een ons weegt…?

Als vitaliteitscoach is het natuurlijk eenvoudig om alle issues voor een gezonde leefstijl uit te dragen. Mijn cliënten weten dat allang. Gezonder en minder eten, meer bewegen, beter slapen etc etc. Alles wat een gezonde leefstijl inhoudt. Daar kan je ook zelf aan werken en wat aan doen. Dit stagneert nogal eens na een tijd. Volhouden is namelijk niet zo gemakkelijk. Er zijn altijd factoren die invloed hebben om volhouden van nieuw gedrag te dwarsbomen. Lekker gemakkelijk om dan de schuld bij jezelf neer te leggen. Niet voldoende motivatie, geen zin meer, een noodsituatie, vakantie, ziek geworden. Als er plotseling een andere situatie zich voordoet in je leven kan dat je voorgenomen gedrag weer direct stoppen en val je weer terug in je oude gedrag. Soms is er echter meer aan de hand dan een plotseling opkomende situatie. Soms zijn omstandigheden die er een lange tijd zijn de oorzaak dat je gewoon niet lekker in je vel zit en volhouden op den duur niet lukt.

Omstandigheden onder de loep

Mijn klant van deze ochtend evalueerde laatst omstandigheden de laatste twee jaar. Ondanks dat hij meer is gaan sporten en op zijn voeding ging letten zaten er een aantal zaken hem niet echt lekker. Zo liep zijn relatie niet zo goed. Dit veroorzaakte een dagelijkse stress die weer een terugslag kreeg op zijn slaap en eetgedrag. Een omstandigheid die dus invloed had op zijn gedrag en op volhouden van gezonde leefstijl. Hij is er zelf achter gekomen dat hij iets moest doen met deze omstandigheid. Nu twee jaar later is hij gescheiden, heeft hij veel meer rust in zijn leven, ervaart minder stress, slaapt beter en eet een stuk gezonder.  Onze maandelijkse coachsessies heeft hem inzichten gegeven en hij heeft naar eigen zeggen meer kwaliteit van leven.

Vast in patronen

Vaak zie jezelf niet zo goed welke gedragspatronen en omstandigheden invloed hebben op jouw gedrag. Gesprekken met een vitaliteitscoach kunnen inzicht geven. Uit ervaring weet ik dat tijd dan vaak een obstakel is. Veranderen doe je door inzicht te krijgen en kleine stappen zetten in nieuw gedrag en inzicht kosten tijd. Mijn cliënt is het gelukt. Ik ben trots op hem en hij op zichzelf.

 

 

Leave a reply