20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! 1

20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer!

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het
gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteden we hier extra
aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’. Samen met scholen,
GGD’en en gemeenten gaan we voor een gezonde toekomst voor jongeren en laten we
zien dat gezond normaal is. En met resultaat: dit schooljaar heeft al 40%
van de middelbare en mbo scholen een Schoolkantine Schaal behaald en/of de Ambitieverklaring
ondertekend waarmee ze laten zien dat zij zich inzetten voor een gezonde
schoolkantine.

De beweging naar een gezondere
toekomst

Projectleider Heleen Schuit: “Jongeren brengen het
grootste deel van hun dag door op school. Voor scholen is er dus een
belangrijke rol weggelegd om te zorgen dat jongeren gezonde en duurzame
voedselkeuzes kunnen maken tijdens schooltijd. Onze
Adviseurs Eetomgevingen merken bij scholen veel bereidwilligheid om hun aanbod
eten en drinken zo gezond mogelijk te maken of te houden.”

Door het tekenen van de Ambitieverklaring 2021-2025 laten
scholen zien dat ze zich de komende jaren gaan inzetten voor een gezonde
schoolkantine op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Scholen die aan deze richtlijn voldoen, kunnen ieder
schooljaar een Schoolkantine Schaal behalen. “Dit schooljaar hebben 733 van de
1830 (40%) middelbare en mbo scholen waar leerlingen eten en/of drinken kunnen
kopen een Schoolkantine Schaal behaald (186) en/of de Ambitieverklaring
ondertekend (547)”, vertelt Schuit trots. “Met de Dag van de Gezonde
Schoolkantine zetten we deze scholen extra in het zonnetje.”

Proeven van een Gezonde Schoolkantine

De Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen
vertelt hoe scholen stap voor stap toewerken naar een gezondere en duurzamere
kantine. Maar hoe ziet dit eindresultaat er dan uit wanneer je door een kantine
loopt? Op de Dag van de Gezonde Schoolkantine laat het Voedingscentrum zien hoe
een gezonde schoolkantine in verschillende fases eruit ziet. Ook vertelt gedragsexpert Sandra Klunder van het Voedingscentrum
over het effect van de richtlijn op het keuzegedrag van leerlingen.

Leerlingen aan het woord

Wat vinden leerlingen nu eigenlijk zelf van een gezonde
schoolkantine? Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de leerlingen het
belangrijk vindt dat eten en drinken op school gezond is. Ze zien een gezond aanbod
in de kantine als hulpmiddel om gezonder te kiezen. Leerlingen geven aan dat ze
graag betrokken worden bij het gezonder maken van de kantine. Dit leidt bij hen
tot een hogere waardering en een gevoel van eigenaarschap. En als het aanbod beter aansluit bij de wensen van leerlingen, is
de kans groter dat ze in de pauzes niet naar de snackbar of supermarkt gaan.

Op naar een gezonde schoolomgeving

Buiten school zijn er vaak allerlei verleidingen. Bijna een derde
van de leerlingen op middelbare en mbo scholen snackt en luncht in de pauze weleens
buiten de schoolmuren. Schuit: “Voor een gezonde toekomst is het belangrijk
dat ook rondom
scholen een gezonde eetomgeving wordt gecreëerd. Dat kunnen scholen niet
alleen, daarvoor hebben ze hulp nodig van onder andere de gemeente. Ook hierbij
bieden wij vanuit het Voedingscentrum ondersteuning.”

Leave a reply