VVD-fractie Eerste Kamer keurt spreidingswet goed 1

VVD-fractie Eerste Kamer keurt spreidingswet goed

Inhoudsopgave omschakelen

18 januari 2024 

Grafiek van de immigratie naar Nederland in 2017
De voltallige VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft zich dinsdagavond achter de spreidingswet van demissionair minister Van der Burg geschaard. Deze wet maakt het mogelijk om asielzoekers in Nederland eerlijker en meer naar draagkracht over alle gemeenten in het land te verdelen, waarbij desnoods dwang op de gemeentebesturen kan worden uitgeoefend.

Op 10 oktober afgelopen jaar werd de spreidingswet met 81 stemmen voor en 66 tegen aangenomen in de Tweede Kamer, waarna de Eerste Kamer de wet eind die maand bij meerderheid “niet controversieel” verklaarde. Daarna was het tot nu toe de verwachting dat de wet niet door de Eerste Kamer zou raken. Dat dit nu toch gebeurt is opmerkelijk, omdat de Tweede Kamerfractie van deze partij juist ernstige bezwaren tegen de spreidingswet heeft gemaakt.

Edith Schippers, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, heeft donderdag in een brief aan de partijleden meer uitleg gegeven over de goedkeuring. Als argumenten noemt Schippers onder andere de volledig vastgelopen asielopvang. Ook wijst ze op de andere rol van de Eerste Kamer ten opzichte van de Tweede.

Het feit dat de spreidingswet nu toch door de Eerste Kamer is, maakt wellicht de vorming van een mogelijk nieuw rechts kabinet – dat zou moeten gaan bestaan uit PVV, VVD, BoerBurgerBeweging en NSC – ingewikkelder. Geert Wilders, wiens partij de PVV bij de verkiezingen in november veruit de grootste is geworden, is zelf een uitgesproken tegenstander van de spreidingwet. In een eerste reactie heeft Wilders het over “een serieus probleem”.

Binnen de VVD twijfelen sommige leden daarnaast aan het gezag van Dilan Yeşilgöz, nu de Eerste Kamerfractie met het aannemen van de Spreidingswet duidelijk tegen Yeşilgöz in gaat. In december nam de Tweede Kamer nog een motie van Yeşilgöz aan om de wet voorlopig uit te stellen.

Bronnen[bewerken]
NOS Nieuws, “Schippers schrijft VVD-leden brief met uitleg over ja-stem spreidingswet”, 18 januari 2024
NOS Nieuws, “Probleem met spreidingswet in formatie nog niet opgelost, morgen verder”, 18 januari 2024
RTL Nieuws, “VVD diep verdeeld over opstelling senaatsfractie: ‘Beschamende vertoning'”, R. Schreinemachers, A. Hankel, 17 januari 2024
NOS Nieuws, “Meerderheid Eerste Kamer achter spreidingswet door steun VVD”, 16 januari 2024
NOS Nieuws, “Spreidingswet niet controversieel verklaard door de Eerste Kamer”, 31 oktober 2023


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply