Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders 1

Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders

Met één pizza aan je maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag zitten? Als je een hele pizza voor jezelf bestelt is dat zeer waarschijnlijk.

Gemiddeld zit er namelijk 7 gram zout in. En ook met de calorieën schiet het op met gemiddeld 1.599 kilocalorieën (kcal) per pizza. Bedenk dat een vrouw zo’n 2.000 kcal per dag nodig heeft. Met pizza’s uit de supermarkt krijg je gemiddeld 4,2 gram zout en 837 kcal binnen.

Dit laat onderzoek van Tim van Kuppeveld zien, student aan de HAS Hogeschool in Venlo. Hij vergeleek 449 supermarktpizza’s met 585 pizza’s van grote pizzaketens.

Groot, groter, grootst
Nu zijn pizza’s die je bestelt meestal ook veel groter dan de supermarktpizza’s, bijna de helft groter. Daarom krijg je er gemiddeld zoveel meer zout en calorieën mee binnen. Vergelijk je per 100 gram? Dan is de supermarktpizza wat zouter dan die van de pizzaketen: 1,1 gram versus 0,9 gram.

De onderlinge verschillen tussen alle pizza’s is enorm. Zo zit in de zoutste supermarktpizza 2,7 gram zout per 100 gram. Bij de pizzaketen-pizza is 1,9 gram per 100 gram de zoutste. Pizza’s zonder vlees of vis zijn meestal wat minder zout.

Data van de supermarktpizza’s is onder andere afkomstig uit de app ‘Kies ik Gezond?’ van het Voedingscentrum.

Zó aan je max
Zeker met een pizza van een pizzaketen zit je snel over je maximum van 6 gram zout per dag. Ook met de supermarktpizza kom je al in de buurt. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten bijvoorbeeld.

En ook qua calorieën tikt het dus aardig aan. Een vrouw die een hele pizza opeet van een pizzaketen kan nog zo’n 2 boterhammen met pindakaas eten de rest van de dag. Daarmee zit ze al aan haar aanbevolen hoeveelheid van 2.000 kcal. Een man heeft elke dag 500 kcal meer te ‘besteden’. Maar ook daarmee komt hij snel boven de aanbevolen hoeveelheid.

Nooit meer pizza dan maar?
Op zijn tijd kan een pizza best. Maar je kunt het wel wat gezonder doen. 3 tips:

De ene pizza is de andere niet. Zeker in de supermarkt kun je pizza’s vergelijken en kiezen voor de minst zoute en calorierijke. Vergelijk het etiket per 100 gram of gebruik onze gratis app ‘Kies Ik Gezond?’.
Deel je pizza! Een halve pizza vult al goed, zeker als deze erg groot is. Je kunt er ook een salade bijmaken. Of eet er wat snackgroenten bij, zoals cherrytomaten, komkommer of wortels.
Als je zin hebt in pizza én tijd over: maak dan zelf je pizza. We hebben wat gezondere pizzarecepten voor je op een rij gezet.
En hopelijk gaan fabrikanten en pizzabakkers ook aan de slag: minder grote porties, minder zout, minder verzadigd vet, gebruik van volkorenmeel, meer groente… er zijn mooie stappen te zetten!

Leave a reply