School in aanbouw ingestort in Antwerpen 1

School in aanbouw ingestort in Antwerpen

24 juni 2021 

In Nieuw Zuid, een wijk in Antwerpen, is vrijdagmiddag 18 juni tegen half drie een basisschool die nog in aanbouw was ingestort.

Op het moment van de instorting waren een aantal bouwvakkers op de steiger aan het werk. Tegen 4:00 werd het eerste slachtoffer geborgen. In de loop van zaterdag werden alle vijf de vermiste bouwvakkers teruggevonden, zij bleken te zijn overleden. Drie van hen hadden de Portugese nationaliteit, de twee anderen de Moldavische. Als gevolg van de instorting raakten een aantal andere bouwvakkers zwaargewond, een deel van hen werd naar de IC gebracht.

Koning Filip heeft een dag na de ramp de betreffende plek bezocht. Donderdagmiddag hebben bouwvakkers er een herdenking voor hun omgekomen collega’s gehouden, zij legden bloemen en helmen neer. Ook wezen ze op de onveilige situaties en hoge tijdsdruk waar op veel bouwwerven sprake van is.

Dat een gebouw instort terwijl het nog in aanbouw is, is zeer uitzonderlijk. In het schoolgebouw had vanaf september een dubbele basisschool met bijna 500 leerlingen moeten worden gevestigd. Het ingestorte gebouw is inmiddels beveiligd tegen onweer en zal waarschijnlijk binnenkort worden afgebroken.

Bronnen[bewerken]
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, “Herdenking instorting schoolgebouw, bouwvakkers leggen bloemenkransen en helmen neer: “Herkenbare situatie””, An Verstuyft, 24 juni 2021
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, “Alle vijf vermisten dood teruggevonden onder puin ingestorte school, Koning Filip bezocht plek van de ramp”, Dries Hiroux, Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt, 19 juni 2021
NRC Handelsblad, “Laatste vermisten gevonden onder puin van Antwerps schoolgebouw, dodental gestegen naar vijf”, Lisa Dupuy, Chris Koenis, 19 juni 2021
RTL Nieuws, “Vijf doden gevonden na instorten steiger en school Antwerpen”, 19 juni 2021
De Tijd, “Eén dode en vijf mensen vermist nadat Antwerpse school in aanbouw is ingestort”, Pieter-Jan Neirynck, 19 juni 2021Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply