Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland 1

Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland

Het RIVM adviseert om op maandag 6 februari 2023 in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut (Koninklijk Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting

In de nacht van maandag 6 naar dinsdag 7 februari neemt de wind toe en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit. In de avond van dinsdag 7 februari wordt echter stabiel weer verwacht met weinig wind waardoor in één of meerdere provincies een stookalert van kracht kan zijn. Houd op dinsdag de Stookwijzer en stookalert websites in de gaten voor de actuele verwachting. Het stookalert voor 7 februari wordt om 12.15 uur geactualiseerd.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert   

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven. 

Leave a reply