WHO: apenpokken in Europa verdrievoudigd 1

WHO: apenpokken in Europa verdrievoudigd

2 juli 2022 De afgelopen twee weken is in Europa het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus verdrievoudigd, meldt de WHO. Het virus is inmiddels vastgesteld in Europese 31 landen en regio’s, waarbij vooral in het Verenigd Koninkrijk veel gevallen zijn opgedoken. Het gaat daarbij in totaal om zo’n 4.500 vastgestelde gevallen (zo’n 90% van de huidige gevallen wereldwijd).

In Europa zijn er voor zover bekend nog geen mensen overleden als gevolg van het virus, dat tot voor kort vrijwel alleen in Afrika voorkwam maar zich sinds begin mei ook naar andere delen van de wereld lijkt te verspreiden, met name naar Europa. Het comité voor noodgevallen van de WHO ziet apenpokken op dit moment niet als een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC (en)). Niettemin dringt WHO-directeur Hans Kluge er bij de Europese regeringen op aan om in actie te komen, om te voorkomen dat de ziekte zich nog verder verspreidt.

Bronnen[bewerken]
Het Laatste Nieuws, “WHO waarschuwt voor explosie van apenpokken in Europa: “Dringend actie nodig””, 1 juli 2022
Wereldgezondheidsorganisatie, “Statement – No room for complacency”, 1 juli 2022
France 24, “WHO calls for ‘urgent’ action to stem monkeypox spread in Europe as cases surge”, 2 juli 2022Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply