2023-01 Nieuwsbrief Wikimedia België 1

2023-01 Nieuwsbrief Wikimedia België

Nieuwsbrief januari 2023

Prijsuitreiking Wiki Loves Heritage[bewerken]
Op woensdagnamiddag 15 februari worden de prijzen uitgereikt van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage Belgium 2022 in de Koninklijke Bibliotheek. Verplicht inschrijven voor 14 februari.

Je kan tevens (optioneel) deelnemen aan de studiedag van de jaarlijkse public domain-dag, georganiseerd door meemoo in samenwerking met een aantal Vlaamse musea, archieven, universiteiten en bibliotheken. De dag wordt afgesloten met een drink aangeboden door Wikimedia België.

Iedereen wordt ook aangemoedigd om bijschriften en depict statements aan te vullen.

Foto’s metadateren[bewerken]
Het KOERS. Museum van de Wielersport cureert de collectie Charles Aerts. Hiertoe wordt de gemeenschap uitgenodigd om de foto’s te beschrijven.

De interactieve applicatie draait op een platform van de Plantentuin van Meise dat gefinancierd wordt door het departement Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties van de Vlaamse overheid. Je kan gewoon inloggen met je Facebook- of Google -account, of je kan ook een speciaal useraccount activeren.

Vervolgens kies je het project waar je wil aan meewerken en kan je de foto’s beschrijven. Je kan het tijdstip vrij kiezen. De applicatie is heel eenvoudig te gebruiken en vergt geen opleiding.

De uiteindelijke bedoeling is om de de foto’s met hun beschrijvingen later toe te voegen aan de website van KOERS en op Wikimedia Commons. De foto’s zullen uiteindelijk ook kunnen worden gebruikt als illustratie voor Wikipedia-artikelen.

Schrijfsessie over Vlaamse Kermiskoersen[bewerken]
Op woensdag 15 februari organiseert het KOERS museum een schrijfsessie om artikelen te schrijven over Vlaamse Kermiskoersen.

Fotocollectie Serck[bewerken]
Op 2 maart gaat aan de Universiteit van Antwerpen een schrijfsessie door over het bouwbedrijf Serck, georganiseerd door het Industriemuseum, het Vlaams Architectuurinstituut, de Universiteit Antwerpen en Wikimedia België. De bedoeling is om Wikipedia artikelen te schrijven over het bouwbedrijf Serck. Het Industriemuseum stelde hiervoor foto’s ter beschikking onder een vrije licentie.

Projecten Vrienden van Wikimedia België[bewerken]
Het Fonds Vrienden van Wikimedia België bestaat sinds december 2019. Op 18 november 2022 heeft het Comité Fonds Vrienden van Wikimedia België vergaderd bij de Koning Boudewijnstichting.

In 2022 heeft het bestuurscomité twee projecten kunnen selecteren die in de loop van 2023 worden gerealiseerd:

KOERS. Museum van de Wielersport: de bedoeling is om gemetadateerde foto’s uit de collectie op te laden op Wikimedia Commons en Wikidata aan te vullen met gegevens over Vlaamse wielerkoersen, en om artikelen hierover te schrijven..
Het project Amazone en vrouwenverenigingen wordt door Amazone georganiseerd, om geselecteerde documentatie over vrouwenverenigingen te documenteren op de Wikimedia-platformen.
In 2023 willen we opnieuw 2 projecten starten. Meer nieuws volgt later.

Deel uw kennis met Wikipedia[bewerken]
Deel uw kennis met Wikipedia, een interview en een artikel in De Standaard over hoe Wikipedia artikelen worden geschreven en hoe de Wikimedia-gemeenschap is georganiseerd.

Fiscale giften[bewerken]
We willen onze milde schenkers van harte danken. Een fiscaal attest wordt door de Koning Boudewijnstichting ter beschikking gesteld voor giften van minimaal 40 €. Steun het het Fonds Vrienden van Wikimedia België.

Contacteer ons[bewerken]
Activiteitskalendar


Video chat

Bron[bewerken]
Wikimedia België, “Nieuwsbrief Wikimedia België – januari”, 5 februari 2023


Licentie


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply