Snelboot in aanvaring met watertaxi op Waddenzee, vier doden

27 oktober 2022 

Plek in de buurt van het ongeval
Op de Waddenzee is vrijdagochtend 21 oktober een snelboot genaamd Tiger (eigendom van rederij Doeksen) in aanvaring gekomen met een watertaxi genaamd De Stormloper met daarin acht opvarenden. Daarbij zijn zeker twee en naar alle waarschijnlijkheid vier doden gevallen. Ook vielen er enkele gewonden, van wie er drie werden overgebracht naar Harlingen en van daaruit naar andere ziekenhuizen in Friesland. Een vierde gewonde werd overgebracht nar het Medisch Centrum Leeuwarden.

Het ongeluk gebeurde omstreeks kwart over zeven bij het Schuitengat, op enkele honderden meters afstand van de Terschellingse kust. De watertaxi zonk na de aanvaring in eerste instantie, maar werd weer boven water gehaald en versleept naar ondiep water.

De precieze oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat beide vaartuigen op het moment van de botsing te snel voeren, waarbij het feit dat het nog donker was ook een rol speelde. De kapitein van de watertaxi ligt in het ziekenhuis en zal later worden verhoord.

De twee geborgen doden zijn een man van 46 uit Sexbierum en een man van 57 uit Leeuwarden. Naar twee andere vermiste slachtoffers wordt nog altijd gezocht, er wordt algemeen van uitgegaan dat ook zij niet meer in leven zijn. Op de dag van het ongeluk gaf de kustwacht de hoop hen nog levend te vinden, al op. Een van deze twee vermisten is een 12-jarige jongen die de zoon is van het 46-jarige omgekomen slachtoffer. De zoektocht naar de twee heeft ook deze donderdag niets opgeleverd, heeft een woordvoerder van de Landelijke Eenheid laten weten. Waarschijnlijk zijn hun lichamen door de sterke stroming zeer ver afgedreven. De politie heeft het over zoeken naar een speld in een hooiberg.

Bronnen[bewerken]
NRC, “Twee doden na aanvaring watertaxi en snelboot bij Terschelling”, Rein Wieringa, 21 oktober 2022
NOS Nieuws, “Twee doden bij aanvaring Terschelling, vrees voor lot twee anderen”, 27 oktober 2022
Transport Online, “Zoektocht naar vermisten aanvaring Terschelling nog altijd zonder resultaat”, 27 oktober 2022
De Stentor, “Fries dorp rouwt om bij bootongeluk omgekomen vader (46) en vermiste zoon (12): ‘Gaat door merg en been’”, Raymond Boere, Nicole Roelands, 23 oktober 2022


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply