Deskundigen discussiëren over aanpassingen aan voedselkeuzelogo 1

Deskundigen discussiëren over aanpassingen aan voedselkeuzelogo

De Gezondheidsraad ondersteunt de Nederlandse afgevaardigden voor het internationale comité dat de Nutri-Score gaat aanpassen. Op 21 september 2021 kwam op uitnodiging van de vice-voorzitter van de raad een groep deskundigen uit de voedingswetenschap en –voorlichting bijeen voor een werkconferentie. Daarin discussieerden zij over de wijzigingen die nodig zijn om het voedselkeuzelogo beter te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Het ministerie van VWS heeft aangegeven dat de Nutri-Score het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland is. Het logo biedt een hulpmiddel voor de consument om gezonde of gezondere keuzes te maken. Op dit moment sluit de Nutri-Score echter niet altijd goed aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dit kan verwarring veroorzaken bij de consument. Daarom is het belangrijk dat dit verbetert voordat Nederlandse voedselproducenten het logo op hun verpakkingen kunnen zetten.

Om de aansluiting van de Nutri-Score op de voedingsrichtlijnen te verbeteren, is begin 2021 een internationaal wetenschappelijk comité ingesteld door de 7 landen die de Nutri-Score gebruiken of dat overwegen te gaan doen. Dit comité zal nagaan welke wijzigingen nodig zijn in het algoritme dat ten grondslag ligt aan de Nutri-Score.

Tijdens de werkconferentie gaven de deskundigen input op de vraag welke productgroepen met voorrang aan de orde zouden moeten komen. Ook bespraken zij mogelijke oplossingen om het algoritme aan te passen zodat het logo voor die productgroepen beter aansluit bij de Nederlandse richtlijnen. Daarnaast kwam aan de orde bij welke mate van overeenkomst de Nutri-Score voldoende aansluit bij de landelijke richtlijnen.

De benoemde punten zullen door de Nederlandse delegatie ingebracht worden in het internationale comité. De Gezondheidsraad brengt naar verwachting eind 2021 het ministerie van VWS op de hoogte van de voortgang van het werk van dit comité en blijft de vorderingen ook in 2022 volgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het werk van de Gezondheidsraad? Abonneer u op de digitale nieuwsbrief en/of op e-mail attenderingen.

Leave a reply