2022-08 Nieuwsbrief Wikimedia België 1

2022-08 Nieuwsbrief Wikimedia België

Nieuwsbrief augustus 2022
Wiki Loves Heritage[bewerken]
De fotowedstrijd Wiki Loves Heritage België draait deze zomer op volle toeren. Je mag foto’s nemen van Belgisch erfgoed, monumenten, bekende gebouwen of gebruiken. Foto’s kunnen nog worden opgeladen tot 31 oktober. Je kan ook digitale metadata toevoegen, via Structured Data on Commons (SDC). En je kan ook foto’s gebruiken op Wikidata of Wikipedia. Eind dit jaar worden dan 10 winnaars geselecteerd.

Museum van de Wielersport[bewerken]
Het project gaat op 1 oktober van start om de Vlaamse kermiskoersen te documenteren op Wikimedia Commons, Wikidata en Wikipedia. Het loopt tot 31 maart 2023. Het KOERS. Museum van de Wielersport wil een Wikimedian in Residence aanwerven met als startdatum 1 oktober 2022. Meer informatie over deze aanbieding.

Wikimedia Foundation Board verkiezingen[bewerken]
De Wikimedia Foundation houdt internationale bestuursverkiezingen, waar twee kandidaten van affiliates kunnen worden verkozen. Er zijn 6 kandidaten. Wikimedia vrijwilligers met een minimum aan bewerkingen zijn stemgerechtigd. Stemmen kan tot 6 september.

OCLC contactdag[bewerken]
Bibliotheekmedewerkers worden uitgenodigd op de OCLC contactdag op 4 oktober in Rotterdam.

Nederlandstalige schrijfwedstrijd[bewerken]
De Nederlandstalige Wikipedia organiseert tot 31 oktober haar jaarlijkse schrijfwedstrijd. De bedoeling is om vrijwilligers aan te sporen om goede artikelen te schrijven. Er zijn prijzen voorzien. De uitslag wordt begin 2023 bekendgemaakt.

Wikimedia Europa[bewerken]
Wikimedia Europa wordt een hub van nationale afdelingen en thematische gebruikersgroepen die een link hebben met Europa. Tegen eind 2022 wordt een iVZW met hoofdzetel in Brussel opgericht door 22 oprichtende nationale verenigingen en gebruikersgroepen. Er werd een bestuur aangeduid met 5 leden. Het doel is om de internationale samenwerking tussen de (nationale) Wikimedia verenigingen in Europa gemakkelijker te maken.

Wikimedia België is een van de medeoprichters en zetelt in de algemene vergadering. De internationale vereniging heeft enkel leden die een rechtspersoonlijkheid hebben. Het is een uitbreiding van de huidige Wikimedia EU policy group, die ijvert voor goede Europese copyright-regels i.v.m. met vrije kennis.

Het is complementair aan WikiFranca, dat een internationale vereniging is met hoofdzetel in Zwitserland en die alle Franstalige landen en gebruikersgroepen groepeert. Beide nieuwe internationale verenigingen worden opgericht in het kader van de strategische doelstellingen 2030 van de Wikimedia Movement. Dit moet leiden tot meer participatie en samenwerking.
|

Wikimedia conventie in Parijs[bewerken]
De Franstalige Wikimedia conventie gaat door in Parijs op 19 en 20 november. Op 17 en 18 november zijn er nog de learning days, gevolgd door de algemene vergadering van WikiFranca.

WikiconNL[bewerken]
Wikimedia Nederland houdt opnieuw een fysieke conferentie op 19 November. WikiconNL richt zich op organisaties en geïnteresseerden die deel uitmaken van de Wikimedia-beweging, of actief zijn op het gebied van open kennis, open cultuur of open data. Concreet denken we aan: Wikimedianen, onderzoekers, Wikimedia gebruikers, medewerkers van archieven, bibliotheken, musea, erfgoedinstellingen en geïnteresseerden in open source toepassingen.

Wikimedia België helpdesk[bewerken]
Wikimedia België heeft een online chatplatform waar je vragen kunt stellen, of simpelweg met elkaar een videogesprek kunt voeren. Je kunt je scherm delen waardoor je problemen heel efficiënt kunt oplossen.

Afspraak: iedere dinsdagavond van 19:00-21:00, of ook op andere momenten wanneer er meerdere vrijwilligers connecteren… het platform laat toe om gelijktijdige aparte conversaties te voeren — de deelnemers kunnen zich op het virtuele strand in groepjes verdelen zodat er afzonderlijke gesprekken kunnen worden gevoerd zonder elkaar te storen… deelnemers kunnen vrij aansluiten bij een ander groepje naar keuze. Op die manier zijn informele gesprekken mogelijk.

Wikimedia fundraising[bewerken]

Bedankt om Wikimedia financieel te blijven steunen! De Wikimedia Foundation hield in juli hun jaarlijkse fundraising voor België. De Foundation voorziet geen fiscale attesten en betalen via Bancontact is niet voorzien (enkel kredietkaarten).

Er bestaat een fiscaal aantrekkelijker alternatief: steun Wikimedia België, met een fiscaal attest van 45% voor giften van ten minste 40 €, via het Fonds Vrienden van Wikimedia België. Bancontact-betalingen zijn perfect mogelijk via de eenvoudige en veilige website van de Koning Boudewijnstichting. Mocht je toch problemen hebben laat het ons weten. Op die manier steun je projecten van Wikimedia België, zoals het Museum van de Wielersport.

Contacteer ons[bewerken]
Activiteitskalendar

Video chat

Bron[bewerken]
Wikimedia België, “Nieuwsbrief Wikimedia België – augustus”, 2 september 2022

Licentie


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply