RIVM werkt in Europees verband samen aan de invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland werken samen om het gebruik van het voedselkeuzelogo NutriScore te organiseren en makkelijker te maken. Deze samenwerking vindt plaats binnen een stuurgroep en een wetenschappelijk comité. Namens Nederland is het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in zowel de stuurgroep als het wetenschappelijk comité vertegenwoordigd.

Wat is de Nutri-Score

De Nutri-Score is een kleurgecodeerd voedselkeuzelogo, ontwikkeld in Frankrijk. Het logo geeft een totaaloordeel over de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Voedselkeuzelogo’s, zoals Nutri-Score, kunnen helpen om te zien in hoeverre de voedingswaarde van het ene product verschilt van een ander product. Het logo is bedoeld om consumenten te helpen gezondere voedingskeuzes te maken, in aanvulling op de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Daarnaast kan een voedselkeuzelogo een prikkel zijn voor producenten om hun producten te verbeteren. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft eerder bekendgemaakt dat Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo voor Nederland wordt.   

Stuurgroep en wetenschappelijk comité

De stuurgroep coördineert de invoering van het Nutri-Score logo op verpakkingen van voedingsmiddelen. In de stuurgroep zitten verschillende vertegenwoordigers van de zeven deelnemende landen. Het wetenschappelijk comité onderzoekt of en hoe het logo meer kan aansluiten bij de voedingsrichtlijnen. Vrijdag 12 februari was de kick-off meeting van de Stuurgroep en het Wetenschappelijke comité.

Leave a reply