NSC stopt met onderhandelen in kabinetsformatie 1

NSC stopt met onderhandelen in kabinetsformatie

Inhoudsopgave omschakelen

9 februari 2024 

NSC, de partij van van Pieter Omtzigt, heeft zich dinsdagavond na 77 dagen van onderhandelingen geheel onverwacht teruggetrokken uit de formatiegesprekken voor een mogelijke nieuwe regeringscoalitie met BBB, VVD en PVV. De voornaamste aanleiding zou volgens de eerste berichten een te groot verschil van mening zijn geweest tussen Omtzigt en de drie andere onderhandelende partijen over het onderwerp financiën. Echter, al lange tijd bestaat het vermoeden dat de NSC vooral erg huiverig is voor rechtstreekse samenwerking met de PVV, omdat bepaalde programmapunten van die partij de Grondwet mogelijk schenden.

Omtzigt zou inmiddels zelf uit Den Haag zijn vetrokken en in zijn eigen woning in Enschede verblijven. Volgens personen die hem sindsdien nog hebben gesproken heeft hij zelf intussen aangegeven dat onderhandelen met de drie partijen waarmee hij tot begin deze week aan tafel zat, wat hem betreft zeker geen optie meer is (bron: Arjan Noorlander).

De drie overige onderhandelaars – Geert Wilders, Dilan Yeşilgöz en Caroline van der Plas – tonen zich zowel verrast als teleurgesteld door Omtzigts plotselinge besluit. “Nederland wil dit kabinet en nu gooit Pieter Omtzigt de handdoek in de ring terwijl we tot vandaag nog in gesprek waren. Ik begrijp er niets van.”, aldus een bericht dat Wilders op X zette. Ook Van der Plas noemt het “verbijsterend”.

Informateur Ronald Plasterk zal binnenkort nog met een eindverslag over de onderhandelingen komen en zich daarna vermoedelijk helemaal uit het formatieproces terugtrekken.

Het is op dit moment nog geheel onduidelijk hoe de formatie nu verder moet. Een van de mogelijkheden is een minderheidskabinet van de drie overgebleven onderhandelende partijen met Wilders als premier, maar Omtzigt heeft inmiddels ook aangegeven dat hij ook daar geen steun aan zal verlenen.

Bronnen[bewerken]
NOS Nieuws, “Plasterk en Omtzigt hebben gebeld • Eindverslag wordt zo’n 8 kantjes”, 9 februari 2024
NOS Nieuws, “Formatie: ‘Omtzigt gaat met deze partijen nu niet meer verder'”, 8 februari 2024
Hart van Nederland, “Politicoloog Universiteit Twente: “Weglopende Omtzigt laat zien dat hij geen bestuurder is””, 7 februari 2024
RTV Oost, “Pieter Omtzigt vlucht uit Den Haag: ‘Hij heeft rust nodig'”, 7 februari 2024
NOS Nieuws, “Verbazing en onbegrip bij gesprekspartners formatie over besluit Omtzigt”, 6 februari 2024
NOS Nieuws, “Omtzigt: NSC nog steeds open voor onderhandelingen”, 6 februari 2024


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply