Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2023 bekend 1

Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2023 bekend

7 juni 2023 

Vier in plaats van zes wetenschappers ontvangen dit jaar de Spinoza- en Stevinpremies, de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De winnaars krijgen bovendien een miljoen euro minder dan voorheen, omdat de NWO minder wil richten op het financieel belonen van gevestigde wetenschappers. De Spinoza- en Stevinpremielaureaten krijgen nu ieder 1,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Een van de twee Spinozapremies gaat naar Toby Kiers, hoogleraar Mutualistic Interactions aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kiers doet onderzoek naar de uitwisseling van voedingsstoffen tussen planten en ondergrondse schimmels en de manier waarop deze samenwerken. Haar werk moet er zorgen dat de landbouw bestendiger wordt tegen de uitdagingen van klimaatverandering. De andere Spinozalaureaat is Joyeeta Gupta (Wikidata), hoogleraar Environment and Development in the Global South aan de Universiteit van Amsterdam. Zij krijgt de prijs voor haar werk op het snijvlak van klimaatwetenschap, dekolonisatie en overheidsbeleid. Gupta krijgt de prijs voor haar uitmuntende, baanbrekende en inspirerende wetenschappelijk werk waarin ze zich richt op een rechtvaardige duurzame wereld. De jury looft onder meer haar deelname aan de invloedrijke commissie van klimaatwetenschappers IPCC van de Verenigde Naties.

De twee Stevinpremies gaan naar Bram Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente en Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan Tilburg University. Nauta ontwerpt geïntegreerde schakelingen voor computerchips en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van smartphones, het 5G-netwerk, wifi en bluetooth. Prins doet onderzoek naar de invloed van digitalisering op de rechten van burgers. Volgens de jury verdient ze deze prijs voor haar bijdragen aan enerzijds de ontwikkeling van recht en (informatie)technologie van kunstmatige intelligentie en anderzijds aan beleidsvorming op dat gebied.

Bij zowel de Spinoza- als de Stevinpremie staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact. De officiële uitreiking van beide onderscheidingen is op 4 oktober.

Bronnen[bewerken]
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, “Spinozalaureaten 2023”, 7 juni 2023
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, “Stevinlaureaten 2023”, 7 juni 2023


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply