Onze voedingsadviezen over vis 1

Onze voedingsadviezen over vis

Vis, schaal- en schelpdieren zijn onderdeel van een gezonde voeding en staan in de Schijf van Vijf. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten en daarom is het advies 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Meer vis eten is niet nodig voor je gezondheid. Duurzaamheid en veiligheid spelen ook een rol. Voor zwangeren is het advies 2 keer per week vis te eten.

De reden dat we onze huidige voedingsadviezen rond vis nog eens onder de aandacht brengen is het uitkomen van een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de visketen in Nederland. Daarin is gekeken naar voedselveiligheid, natuur en milieu, dierenwelzijn en diergezondheid. De NVWA concludeert dat er structurele veranderingen nodig zijn om de visketen in Nederland duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Waarom is meer vis eten niet nodig?
Meer dan 1 keer per week (vette) vis eten is niet nodig, om 3 redenen:

Gezondheid: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er niet of nauwelijks meer gezondheidswinst te behalen is als je vaker dan 1 keer per week vis eet.
Duurzaamheid: meer vis eten kan bijdragen aan de problemen die spelen rond het vangen en kweken van vis, zoals overbevissing en aantasting van ecosystemen. Topkeurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis.
Veiligheid: vis, schaal- en schelpdieren kunnen ook stoffen bevatten met een nadelig gezondheidseffect. Bijvoorbeeld milieuverontreinigingen, zoals dioxines, PFAS of zware metalen.
Vissoorten afwisselen is belangrijk
Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het verstandig om af te wisselen met de vissoorten. Bij het eten van een portie per week, waarbij wordt gevarieerd in vissoorten, zijn de gezondheidsrisico’s voor een mogelijke ophoping van schadelijke stoffen laag. De goede effecten van het wekelijks eten van vis wegen op tegen de mogelijk nadelige gevolgen.

Zelfgevangen vis
We raden het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met schadelijke stoffen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Lees hier het uitgebreide advies.

Pas op met rauwe vis
Vis en schaal- en schelpdieren zijn zeer bederfelijk. Daarom is het belangrijk om hygiënisch te werken bij het kopen, bereiden en bewaren. Op die manier verklein je de kans op een voedselinfectie.

Zo is het belangrijk om vis goed te verhitten. Rauwe of onvoldoende verhitte vis, schaal- of schelpdieren kunnen bacteriën of virussen bevatten waar je erg ziek van kunt worden. Deze gaan dood als je het door en door verhit, zodat het helemaal gaar is van binnen.

Vooral voor zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand is het belangrijk om geen rauwe vis of visproducten zoals sushi te eten.

Adviezen voor zwangeren
Als je zwanger bent geldt het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis en 1 keer magere vis. Het verlaagt het risico op vroeggeboorte en de vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten vanwege het gehalte schadelijke stoffen, zoals dioxines of PFAS. Makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen kun je bijvoorbeeld beter laten staan. Vissen die je wel kunt eten zijn bijvoorbeeld zalm, haring, forel of af en toe kabeljauw. Lees hier het uitgebreide advies.

Meer weten?
Onze uitgebreide pagina over vis

Onze uitgebreide pagina over visserij

Leave a reply