2023-09 Nieuwsbrief Wikimedia België 1

2023-09 Nieuwsbrief Wikimedia België

Nieuwsbrief september 2023

Gevaert fotopapier[bewerken]

Op 9 september ging er een schrijfsessie door in het Fotomuseum van Antwerpen over Gevaert fotopapier.

Fotowedstrijden[bewerken]
Er lopen in België onder het motto “Wiki Loves” nog vier fotowedstrijden tot eind september over erfgoed en monumenten. Omdat er in Luxemburg geen fotowedstrijden zijn, kunnen ook foto’s uit Luxemburg worden opgeladen.

Twee wedstrijden gaan internationaal (Wiki Loves Living Heritage en Wiki Loves Monuments). Er is een nationale fotowedstrijd (Wiki Loves Heritage) en een regionale (Wiki Loves Pajottenland Zennevallei) als initiatief van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Wiki Loves Monuments, enkel in september
Wiki Loves Living Heritage, van juli tot september
Wiki Loves Heritage, van juli tot september
Wiki Loves Pajottenland Zennevallei, van juli tot september
Juryleden[bewerken]
We zouden graag nog wat meer juryleden willen aantrekken. Dit maakt het beoordelen van de foto’s in de loop van de maand oktober eenvoudiger. Kandidaten voor de jury kunnen zich aanmelden via jury@wikimedia.be. Meer informatie over de manier van jureren.

Wikipedia-schrijfsessies in musea en archieven[bewerken]
Wikimedia België werkt samen met verschillende GLAM organisaties. Dit is een uitstekende gelegenheid om vrijwilligers aan te moedigen om te helpen bij het documenteren van collecties en archieven.

Van september tot december 2023 organiseert Wikimedia België meerdere schrijfsessies in samenwerking met Vlaamse musea, archieven, erfgoedorganisaties en archieven. Je vindt hier een lijst met gedetailleerde sessiebeschrijvingen en de mogelijkheid om je in te schrijven. Je kan fysiek ter plaatse deelnemen, maar evengoed online. Lees meer over de sessies, en hoe je kan deelnemen.

Erfgoedlijnen – Roeselare (21 september 2023)
Vrouwen van papier (Guido Gezelle-archief) – Brugge (28 september 2023)
Jenevermuseum – Hasselt (4 oktober 2023; a lot of other sessions in diverse provinces)
Industriemuseum – Gent (5 oktober 2023; every first Thursday of the month)
Iedereen Leest – Antwerpen (18, 29 november 2023)
Bibliotheek Beveren (Waas) (20, 27 november 2023)
Begeleiden van schrijfsessies[bewerken]
Naarmate we meer en meer aanvragen voor schrijfsessies krijgen, hebben we meer nood aan goede en enthousiaste begeleiders. We zijn ons hiervan bewust. Er zijn naar schatting 350 vrijwilligers in Vlaanderen die schrijven op Wikipedia (ongeveer 1 per 20000 taalgebruikers). Als we daar 3% begeleiders uit kunnen plukken zijn we met 10… twee per provincie. We zoeken tevens vrijwilligers voor Wallonië en Brussel, waar we naar schatting 250 vrijwilligers hebben. Kandidaten kunnen zich melden via schrijven@wikimedia.be.

Foto’s beschrijven bij KOERS[bewerken]
KOERS. Het museum van de Wielersport in Roeselare beschrijft op zaterdag 30 september opnieuw foto’s van wielrenners. Het dagprogramma en de inschrijflink. Deelnemen kan ook online.

Plantentuin Transcribathon[bewerken]
Op 12 oktober gebeurt in de Plantentuin van Meise het collaboratief transcriberen van botanische fiches, via de toepassing www.doedat.be. Deze toepassing werd ook door KOERS gebruikt. De data worden bijgezet op www.botanicalcollections.be. Inschrijven kan via deze link. Meer info is beschikbaar op wedigbio.org. Deelnemen kan fysiek of online.

Festival voor het Afrikaans[bewerken]
Op 24-26 november gaat er in Den Haag een Festival voor het Afrikaans door. Meer informatie ook op Wikipedia.

Recent in het nieuws[bewerken]
Wikimania presentaties[bewerken]
Voor wie de presentaties van Wikimania 2023 wil bekijken.

Wikimedia Commons[bewerken]
Op 7 september vierde Wikimedia Commons zijn 19e verjaardag. Wikimedia Commons is gebaseerd op Creative Commons (opgericht op 15 januari 2001 — op dezelfde dag als Wikipedia). Alle Wikimedia-projecten gebruiken vrije licenties, gebaseerd op Creative Commons. Wikipedia adopteerde de CC BY‑SA licentie vanaf 2009.

Tropisch instituut[bewerken]
Het Tropisch instituut van Antwerpen heeft een nieuwe website, WikiTropica, onder een CC BY‑SA licentie. Informatie zou, mits naamsvermelding, kunnen worden overgenomen door Wikipedia. Meer informatie.

Museumpas[bewerken]
Actieve vrijwilligers die zich graag een Museumpas aanschaffen, geldig voor een jaar gratis museumbezoek, kunnen hiervoor een onkostennota indienen. Voorwaarde is wel dat de vrijwilliger in ruil foto’s oplaadt, of Wikipedia-pagina’s aanmaakt. Meer informatie over het indienen van een onkostennota.

Contacteer ons[bewerken]
Activiteitskalendar


Video chat

Bron[bewerken]
Wikimedia België, “Nieuwsbrief Wikimedia België – januari”, 14 september 2023


Licentie


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply