Massale aanval Palestijnse organisatie Hamas op Israël 1

Massale aanval Palestijnse organisatie Hamas op Israël

8 oktober 2023 

Zaterdagochtend is Hamas begonnen met een massale verrassingsaanval, inmiddels “Operatie al-Aqsa storm” genoemd. Vanuit de Gazastrook hebben ze volgens de huidige berichten zeker 2000 raketten afgevuurd op doelen in Israël. Gewapende Hamas-militanten vielen verscheidene locaties in het zuiden van Israël aan. Israël lijkt deze keer totaal verrast door de aanval, wat vrij ongebruikelijk is.

Het Israëlische leger heeft bijna meteen gereageerd met vergeldingsbombardementen in de Gazastrook. De Israëlische overheid heeft inmiddels verklaard in staat van oorlog te zijn en heeft duizenden reservisten opgeroepen.

Aan Israëlische zijde zijn volgens de laatste berichten sinds gisterochtend zeker 300 doden gevallen. Aan Palestijnse zijde zou het dodental nu 313 bedragen. Ook zouden tientallen Israëli’s (soldaten en burgers) zijn ontvoerd. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meldde aan het eind van zaterdag 1452 gewonden.

Verschillende regeringsleider, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en Nederlandse demissionair premier Rutte – hebben in een reactie de Palestijnse aanval scherp veroordeeld en hun steun aan Israël uitgesproken. Ze zeggen dat het land “het recht heeft zichzelf te verdedigen “.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft een artikel met korte nieuwsberichten:

Het Parool, “Live: Israël en Hamas in oorlog”, 8 oktober 2023
VRT NWS, “Israëlische premier Netanyahu: “We zijn in oorlog en we zullen winnen””, 7 oktober 2023
NOS, “Netanyahu: ‘We zijn in oorlog’ • Israëlisch leger reageert met aanvallen in Gazastrook”, 7 oktober 2023


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply