Chroom-6 uit medische implantaten niet schadelijk voor gezondheid 1

Chroom-6 uit medische implantaten niet schadelijk voor gezondheid

Chroom-6 uit medische implantaten, voor bijvoorbeeld heupen of knieën, leidt niet tot ernstige schade voor de gezondheid. Dat stelt het RIVM na literatuuronderzoek in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
.

Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat. Het meeste chroom-6 wordt meteen omgezet in de minder schadelijke vorm chroom-3. Een kleine hoeveelheid chroom-6 kan in het bloed komen en zo in het lichaam worden verspreid. Er zijn geen aanwijzingen dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Iets meer kans op metaalallergie

Wel laten sommige studies zien dat er iets meer kans is op metaalallergie bij mensen met een implantaat waar chroom in zit. Dit komt bijna nooit voor en geeft geen ernstige klachten. Wel kan er een allergische reactie ontstaan op de plek van het implantaat, zoals eczeem. Verder kan het implantaat zelf, op die plek, irritatie of ontsteking geven. Deze klachten hebben niet te maken met chroom-6. 


 

Leave a reply