Baby overleden in AZC Ter Apel 1

Baby overleden in AZC Ter Apel

24 augustus 2022 

In de sporthal van het Asielzoekerscentrum Ter Apel is afgelopen nacht een drie maanden oude baby overleden. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft dit bevestigd, na een bericht in Het Parool. De sporthal wordt gebruikt als overnachtingsplek omdat het opvangcentrum geen plaats meer heeft voor alle asielzoekers die er momenteel zijn.

De dood van de baby wordt nog onderzocht door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Over de omstandigheden waaronder de zuigeling overleed is nog weinig bekend, behalve dat het kind medische hulp zou hebben gekregen.

De Kamerleden Kati Piri (PvdA) en Suzanne Kröger (GroenLinks) hebben naar aanleiding van het gebeurde staatssecretaris Van der Burg gevraagd om in een brief opheldering te geven. Dit verzoek wordt gesteund door in ieder geval Volt en de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil ook een debat over de situatie als zodanig in het AZC Ter Apel, maar hiervoor is in de Kamer geen meerderheid.

Afgelopen nacht sliepen er meer mensen dan ooit voor de poort van het centrum, ca. 700. Het servicepunt ter plekke van het Rode Kruis bleef vanwege de drukte enige tijd dicht. Eerder werd gemeld dat er in de nacht van maandag op dinsdag ca. 400 mensen voor de poort van het opvangcentrum waren, maar het COA denkt nu dat die eerdere schatting te laag was. De instroom is deze hele week ongeveer constant gebleven, volgens een woordvoerder van COA. Van uitstroom vanuit Ter Apel naar reguliere asielzoekerscentra is nauwelijks sprake, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen spreekt van een “beschamende” situatie en zegt dat Nederlandse gemeenten meer moeten doen om opvangplekken te regelen. In Groningen gebeurt dit nu al wel.

Bronnen[bewerken]
NOS Nieuws, “Geschokte reacties in Den Haag op dood baby Ter Apel, inspecties doen onderzoek”, 24 augustus 2022
Binnenlands Bestuur (nieuwsplatform), “Baby overleden in noodopvang Ter Apel”, 24 augustus 2022
NOS Nieuws, “Asielcrisis Ter Apel: vannacht hebben 700 mensen buiten geslapen”, 24 augustus 2022Zie ook[bewerken]
Ter Apel: ca. 300 asielzoekers slapen buiten, 17 juli 2022Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply