Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld 1

Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld

Gisteren trapte het Voedingscentrum samen met vele school-, kantine- en GGD-medewerkers het gezonde schooljaar af. Met zijn allen hebben we uitgesproken dat een Gezonde Schoolkantine de normaalste zaak van de wereld is. En dat we ons daar hard voor blijven maken, want school is dé plek is om jongeren te bereiken.

De aftrap vond online plaatst met een talkshow onder leiding van NOS-presentatrice Malou Petter. Er waren inspirerende sprekers.

Zo gaf Chaimae Fadis een kijkje in het hoofd van Generatie-Z. Zij maakte duidelijk: “Het ligt niet aan de wil, maar aan de skill. Jongeren willen wel, maar weten niet hoe. School is de perfecte plek om aan de slag te gaan.”

Onze eigen gedragsexpert Liesbeth Velema gaf een inkijkje in de invloed van Eetomgevingen. Wist je dat 90% van de keuzes die je maakt automatisch gaan? Daarom speelt de omgeving zo’n grote rol. Tot slot benadrukte scheikundedocent Jos Hendriks dat voedseleducatie belangrijk is omdat jongeren niet allemaal dezelfde bagage meekrijgen vanuit huis.

Bekijk de talkshow terug

Ambitieverklaring door ruim 200 scholen getekend
Het is tijd om de normaalste zaak van de wereld waar te maken. Door van de gezonde kantine de gewone kantine te maken. Daarom tekenden 203 scholen voor de talkshow de Ambitieverklaring. En de teller loopt door. Deze teller vind je op de hoofdpagina van de Gezonde Schoolkantine.

Al deze scholen laten daarmee zien dat ze zich de komende jaren gaan inzetten voor een gezonde schoolkantine op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Zo dragen ze bij aan de beweging naar een gezondere toekomst. Ze geven ermee aan dat ze het logisch vinden dat ieder kind een gezonde en duurzame keuze kan maken in de schoolkantine. Ook jongeren zelf vinden dat.

Nieuwe Schoolkantine Schaal
Iedereen die voldoet aan de richtlijnen krijgt een Schoolkantine Schaal op het niveau zilver, goud of ideaal. Sinds 2018 hebben zo’n 800 scholen 1 of meerdere schalen behaald, dat komt neer op ongeveer 1 op de 2 scholen! Onze staatssecretaris Paul Blokhuis gaf daar dan ook terecht een pluim voor tijdens de talkshow. Wij hopen natuurlijk dat de rest van de scholen snel volgen.

Hopelijk helpt onze spiksplinternieuwe schaal ook om ze over de streep te trekken. Het uiterlijk van deze schaal is namelijk vernieuwd. Ook komt met de schaal nu een collectiebord, daarop kunnen scholen al hun schalen tonen.

Tijdens de talkshow is de kersverse schaal onthuld en uitgereikt aan Leermeester Kantine Arjan Knol van SG W.J. Bladergroen. Hij heeft de Schoolkantine Schaal van dit schooljaar als een van de eersten gehaald.

Meer weten of meedoen?
Lees meer over het programma De Gezonde Schoolkantine en hoe je als school mee kunt doen. Hoe meer scholen de Ambitieverklaring ondertekenen, hoe beter wij kunnen laten zien hoe groot de beweging naar een gezondere toekomst is!

Ben je van de pers en heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.

Leave a reply