1.200 scholen succesvol aan de slag met de Gezonde Schoolkantine 1

1.200 scholen succesvol aan de slag met de Gezonde Schoolkantine

Het Voedingscentrum helpt scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. En met goed resultaat: op dit moment is 65% van de middelbare- en mbo-scholen aan de slag. En dat vieren we op 21 maart 2024: de Dag van de Gezonde Schoolkantine.

Tamara Coppenhagen, projectleider Programma Eetomgevingen binnen het Voedingscentrum: “Met de Dag van de Gezonde Schoolkantine zetten we alle deelnemende scholen extra in de spotlight. Deze scholen werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving, waar leerlingen en studenten iedere dag leren wat gezond en duurzaam eten is. Ze zijn een essentiële schakel om jongeren gezond op te laten groeien, met oog voor de wereld.”

Iedereen kan meedoen
Het streven voor 2024 is dat het aantal scholen dat actief aan de slag is met de Gezonde Schoolkantine stijgt naar 70%. Op dit moment is dit 65%, het streven van 70% is haalbaar.

Tamara hoopt ook scholen die nog niet deelnemen te inspireren om aan de slag te gaan. “Een reden die scholen noemen om nog niet deel te nemen zijn bijvoorbeeld de kosten. Wij gaan graag met deze scholen aan de slag om te kijken wat er mogelijk is. Zeker met de scholen die in de meest kwetsbare wijken staan. Waar mensen het minste geld te besteden hebben. Een gezonde keuze hoeft niet de duurdere keuze te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor het vervangen van frisdranken naar water met fruit of zero-varianten. We hebben een groep Adviseurs Eetomgevingen klaarstaan om scholen gratis te begeleiden.”

Samen leren, proeven en vieren
Op 21 maart vindt in 7 provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. Het Voedingscentrum reikt een groot aantal Gezonde Schoolkantine schalen uit aan scholen waarvan het aanbod minstens 60% een betere keuze is. Hiermee schuif je op richting de Schijf van Vijf. Hoe deze scholen dit aanpakken, delen ze tijdens de inspiratiesessies. Samen met kennispartners zoals JOGG en de GGD bespreken we uitdagende onderwerpen zoals voedseleducatie, de eetomgeving rondom de school en leerlingenparticipatie tijdens kennissessies.

Hoofdpartner Jong Leren Eten roept op deze dag de winnaar uit van de Schoolkantine Challenge 2024. Leerlingen en studenten hebben de afgelopen periode gewerkt aan hun ideale gezonde kantinesnack. Een goed voorbeeld van het toepassen van leerlingenparticipatie. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de leerlingen het belangrijk vindt dat eten en drinken op school gezond is. Als het aanbod beter aansluit bij de wensen van leerlingen, is de kans groter dat ze in de pauzes niet naar de snackbar of supermarkt gaan.

Ambitieverklaring
Een belangrijk onderdeel van het project is het tekenen van de Ambitieverklaring. Hiermee laten scholen zien dat zij zich de komende jaren inzetten voor een gezonde toekomst van jongeren. We roepen scholen op om dit massaal te doen, want zo dragen we met elkaar een boodschap uit: ‘gezond is de normaalste zaak van de wereld.’ Op dit moment hebben 750 scholen de Ambitieverklaring getekend. Het streven is om hier 250 nieuwe scholen aan toe te voegen. Laten we ons hier met zijn allen voor inzetten!

Ben je van de pers en heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.


Leave a reply