Nature Nanotechnology publiceert RIVM-onderzoek naar plastics 1

Nature Nanotechnology publiceert RIVM-onderzoek naar plastics

Vandaag publiceert Nature Nanotechnology het artikel Quantitative tracing of uptake and transport of submicrometre plastics in crop plants using lanthanide chelates as a dual-functional tracer. Deze studie beschrijft een nieuwe methode om plastics te meten in planten. RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-onderzoeker Willie Peijnenburg heeft deze methode samen met Chinese onderzoekers ontwikkeld. Het is voor het eerst dat de gehaltes van plastics in planten gekwantificeerd worden. 


 

Wat zijn microplastics? 

Microplastics zijn zeer kleine plastic deeltjes met een grootte tussen 1 micrometer en 5 millimeter. Plasticdeeltjes kleiner dan 1 micrometer worden nanoplastics genoemd. Deze komen bijvoorbeeld vrij bij de afbraak van landbouwplastics. Er is toenemende zorg over de mogelijkheid dat deze kleine deeltjes via het milieu ook in ons eten terecht komen. Tot op heden was hierover weinig tot niets bekend. Dit kwam voor een deel omdat het niet goed mogelijk is om plastics in voedingsmiddelen aan te tonen.

Nieuwe methode 

De nieuwe methode is uitgewerkt voor slaplanten en voor tarweplanten. Het onderzoek laat zien dat planten alleen nanoplastics opnemen. De gehaltes aan nanoplastics in de eetbare delen van de planten waren ongeveer 10 keer lager dan de gehaltes in de grond waaraan de plastics waren toegevoegd.


Het goede nieuws dat uit de studie volgt, is dat microplastics nauwelijks of niet in bladgewassen zoals sla terecht zullen komen. Aan de andere kant laat de studie ook zien dat de zorgen over plastics zich dienen te focussen op de allerkleinste plastics: de nanoplastics. Deze deeltjes kunnen in beperkte mate in eetbare bladgewassen terecht komen.

Wetenschappelijk vernieuwing

Een bijzonderheid is dat wetenschappelijke vernieuwing een van de hoofdcriteria voor publiceren in een van de Nature-tijdschriften is. Deze publicatie is een vervolg op een eerdere studie van dezelfde auteurs in Nature Sustainability. Toen werd voor het eerst aangetoond dat planten plastics opnemen. Deze nieuwe studie gaat een stap verder door voor de eerste keer de gehaltes van de plastics te kwantificeren.

Referentie:


Y. Luo, L. Li, Y. Feng, R. Li, J. Yang, W. Peijnenburg, C. Tu. Quantitative tracing of uptake and transport of submicrometre plastics in crop plants using lanthanide chelates as a dual-functional tracer. Nature Nanotechnology, January 2022.


 

Leave a reply