In deze koffies zit meer suiker dan je denkt 1

In deze koffies zit meer suiker dan je denkt

Een ijskoffie met meer dan 5 suikerklontjes? Ongelooflijk hè… In kant-en-klare ijskoffies zit vaak veel meer suiker dan je denkt. Een klein deel ervan is melksuiker, maar meestal is het merendeel toegevoegd. Dat geldt natuurlijk ook voor de smaakjeskoffie die je bij grote koffieketens koopt. En er lijken steeds meer smaken bij te komen.

We hebben een aantal ijskoffies op een rij gezet met de hoeveelheid suiker (inclusief melksuiker) erbij.

1 klontje is 4 gram suiker. Deze afbeelding is gebaseerd op etiketinformatie uit 2022. Op de afbeeldingen staat een selectie van de dranken die te koop zijn. Een ander merk of een andere variant kan meer of minder (melk)suiker bevatten.

Van links naar rechts:

In de Schijf van Vijf (suikers zijn alleen natuurlijke suikers uit de melk)

Espresso zonder suiker
Koffie zonder suiker
Cappuccino zonder suiker (250 ml). De suiker komt van de melksuikers (lactose).
Starbucks, skinny latte

Niet in de Schijf van Vijf (naast de natuurlijke melksuikers zit er ook toegevoegd suiker in)

Douwe Egberts, ice cappuccino
Jumbo, ijskoffie caramel macchiato
Melkan, ijskoffie macchiato
Albert Heijn ijskoude espresso
Starbucks, frappuccino cookies & cream

Maakt ’t uit welke koffie ik drink?
Waarschijnlijk weet je het (ergens) wel, maar waarom zou je deze koffiedrankjes met suiker laten staan? Nou: het drinken van veel dranken met suiker, en dus veel calorieën, vergroot de kans op overgewicht.

Dat komt waarschijnlijk omdat het lichaam niet goed in staat is om calorieën uit drank te registreren. Met andere woorden: je eet de rest van de dag niet minder, ondanks dat je al een hoop calorieën via deze drankjes hebt binnengekregen. Dit geldt trouwens net zo goed voor andere dranken met veel suiker zoals sap, smoothies en frisdrank.

Maar niet getreurd. Je kunt natuurlijk best bij uitzondering zo’n koffiedrankje met suiker drinken. En espresso, filterkoffie en koffie met halfvolle melk zonder toegevoegde suiker staan wél gewoon in de Schijf van Vijf. Daar kun je ook heerlijke cappuccino, latte of ijskoffie mee maken.

Bewustwording richting jongeren
Dit overzicht is hopelijk voor vele mensen een eyeopener. Maar we hopen dat het ook specifiek jongeren bereikt. Jongeren en volwassenen tussen de 16 en 34 jaar lijken vaker voor deze soorten koffie te kiezen dan volwassenen van 35 jaar of ouder. Overgewicht is een toenemend probleem onder jongeren, dit bleek afgelopen week opnieuw uit cijfers van het CBS. Dit soort suikerrijke drankjes bevatten veel calorieën en dragen hieraan bij. Op deze pagina staan meer overzichten van dranken met suiker.

Ook de cafeïne in koffies kan te veel zijn voor jongeren als ze er veel van drinken. Lees meer over onze cafeïne-adviezen.

Zelf maken
Wil je ijskoffie drinken? Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken met koffie, halfvolle melk en ijsblokjes. Zonder suiker natuurlijk! Probeer bijvoorbeeld deze ijskoffie-recepten.

Leave a reply