Gezond en Actief Leven Akkoord stimuleert samenwerken aan gezondheid
Het RIVM publiceert vandaag het eerste rapport over de voortgang rondom het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit is een akkoord tussen het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), gemeenten, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en zorgverzekeraars. Doel van het GALA is om mensen gezonder en actiever te laten leven. Hiervoor zijn afspraken gemaakt om lokaal en regionaal te werken aan zeven gezondheidsthema’s. Het RIVM is gevraagd om de ontwikkelingen van dit akkoord met de zogeheten GALA-monitor te volgen.
Uit het eerste rapport blijkt dat het GALA een impuls gaf aan de samenwerking: samenwerken aan gezondheid werd urgenter en vanzelfsprekender. Het tempo waarin regio’s hieraan werken verschilt; dit hangt vaak af van wat er eerder al is gedaan aan samenwerking en preventie. De GALA-monitor laat zien dat er onzekerheid wordt ervaren over hoelang er budget blijft voor de plannen uit het GALA en dat het lastig is om de gezondheidsthema’s met elkaar te verbinden. Concrete effecten van het GALA op gezondheid zijn op deze termijn nog niet te verwachten, omdat het tijd kost om de gezondheid te verbeteren. Het RIVM benadrukt dat de activiteiten die in het GALA zijn afgesproken langer moeten doorgaan dan het akkoord duurt. De volgende publicatie van de GALA-monitor wordt verwacht in juni 2025.
Monitor Valpreventie
Tegelijk met de GALA-monitor brengt het RIVM vandaag ook de Monitor Valpreventie uit. Dit gaat over de Ketenaanpak Valpreventie die 2023 werd opgericht. Het is een van de vijf ketenaanpakken binnen het GALA. De rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars werken samen om ouderen met een grotere kans om te vallen op te sporen en de kans op ongelukken te verkleinen. Het RIVM is gevraagd om de voortgang van deze aanpak te volgen en jaarlijks hierover te rapporteren.
Meer aandacht voor valpreventie bij gemeenten
Het rapport laat zien dat steeds meer gemeenten valpreventie aanbieden aan 65-plussers. In totaal hebben 271 gemeenten (82%) aangegeven te zijn gestart met de inrichting van de ketenaanpak Valpreventie. In 265 gemeenten wordt minimaal één van de drie erkende valcursussen aangeboden aan thuiswonende ouderen met een valrisico. Bij valpreventie leren thuiswonende 65-plussers onder andere hun spieren en balans te trainen met als doel een val te voorkomen. Gemeenten en zorgverzekeraars werken met verschillende zorg- en welzijnspartijen om in kaart te brengen welke ouderen een grotere kans hebben om te vallen en dus gebaat zijn bij valpreventie.
Kansen om uitvoering te verbeteren
Ondanks dat de monitor Valpreventie laat zien dat er op veel plekken wordt gewerkt aan valpreventie, liggen er nog kansen om de uitvoering te verbeteren. Een belangrijk knelpunt is de discussie over welke professionals de beoordeling op valrisicofactoren kunnen uitvoeren (huisartspraktijken of fysiotherapeut/ergotherapeuten). Om de implementatie van de ketenaanpak Valpreventie verder te brengen, is het belangrijk dat er samen gewerkt wordt aan oplossingen om de knelpunten weg te nemen.
Geïnteresseerd in regionale data? Bekijk deze pagina over het GALA en deze pagina over de ketenaanpak Valpreventie op de website regiobeeld.nl
Leave a reply
Leave a reply