Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout 1

Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout

Steeds meer Nederlanders zeggen bewust minder vlees te eten. Wanneer je minder vlees eet, is dat positief voor het milieu en je gezondheid. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger. Een aantal van deze varianten past in de Schijf van Vijf. Maar niet allemaal. Te veel zout is vaak de reden dat een kant-en-klare vleesvervanger niet in de Schijf van Vijf staat.

Kies je voor een kant-en-klare vleesvervanger? Een goede vervanger bevat voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast zit er niet te veel verzadigd vet, zout en suiker in. Dit is niet altijd makkelijk terug te vinden op de verpakking. Gebruik daarom de ‘Kies Ik Gezond?’-app om te kijken of jouw vervanger in de Schijf van Vijf staat.

6 vleesvervangers op een rijtje
Het Voedingscentrum heeft 6 kant-en-klare vervangers uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en of ze in de Schijf van Vijf passen. Wat blijkt: het maakt nogal uit welke vleesvervanger je uit het schap haalt. De vergeleken vleesvervanger met het minste zout per 100 gram komt uit op 0,7 gram, terwijl de variant met het meeste zout per 100 gram maar liefst 2,2 gram bevat. Goed om te weten: de maximale hoeveelheid zout per dag voor iemand ouder dan 9 jaar is 6 gram.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel zout per 100 gram de vergeleken vleesvervangers bevatten.

Andere alternatieven
Je kunt vlees ook vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Dit zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven dan kant-en-klare vleesvervangers.

Zoek jouw vleesvervanger op
Wil je weten hoeveel zout er in jouw favoriete vervanger zit en of deze in de Schijf van Vijf staat? Download dan de ‘Kies Ik Gezond?’-app. Hierin kun je je vleesvanger makkelijk opzoeken of scan de streepjescode op de verpakking. Je ziet dan in een oogopslag wat de voedingswaarden en ingrediënten zijn. Ook kun je in de app makkelijk vleesvervangers met elkaar vergelijken. Zo kun je kiezen voor een variant met minder zout.

Je kunt je vleesvervanger natuurlijk ook zelf maken. Zo weet je precies wat erin gaat. Op zoek naar lekkere recepten? Maak bijvoorbeeld een van deze vegaburgers.

Leave a reply