De 13 wekenecho vanaf vandaag beschikbaar voor zwangeren

Vanaf vandaag kunnen zwangeren in Nederland een nieuwe, vroege echo laten maken om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij het ongeboren kind: de 13 wekenecho.


De 13 wekenecho komt naast de al bestaande 20 wekenecho. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn namelijk al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Eerste zwangeren vandaag al aan de beurt

In augustus zijn verloskundigen en gynaecologen overal in Nederland al begonnen met het  informeren van zwangeren en partners over de 13 wekenecho. De eerste zwangeren zijn vandaag al aan de beurt. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de echo uit.

Wetenschappelijke studie

De zwangere kan de 13 wekenecho alleen krijgen als zij 16 jaar of ouder is en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke studie (IMITAS). ZonMwNederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie subsidieert de studie. De IMITAS studie onderzoekt de komende jaren wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho en hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn (naar verwachting in 2024), besluit het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Twee jaar nauw samengewerkt

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de invoering van deze echo de afgelopen twee jaar voorbereid. Daarbij is nauw samengewerkt met de Regionale Centra voor Prenatale Screening, betrokken beroepsgroepen, vertegenwoordigers van ouder- en patiëntenorganisaties, verschillende opleidingsinstituten en de IMITAS Onderzoeksgroep.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op  www.pns.nl, de website over pre- en neonatale screeningen.

Leave a reply