Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje
Frisdrank, sap en energiedrank: ze zijn populair onder jongeren én ze bevatten veel suiker. Dat is niet goed voor hun gezondheid, en ook niet voor hun tanden. Maar weten jongeren eigenlijk wel hoeveel suiker ze met die drankjes binnenkrijgen? Het Voedingscentrum heeft op een rij gezet hoeveel suikerklontjes er in een blikje of flesje zitten. Dat loopt op tot wel 12 suikerklontjes.
Overgewicht is een toenemend probleem onder jongeren. Dit soort suikerrijke drankjes bevatten veel calorieën en dragen hieraan bij. Dat komt omdat het lichaam niet goed in staat is om calorieën uit drank te registreren. “Met andere woorden: jongeren eten de rest van de dag niet minder, ondanks dat ze al een hoop calorieën via deze drankjes hebben binnengekregen”, zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum.
Nieuwe gewoontes stimuleren
Om dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht te brengen, hebben we een poster ontwikkeld voor docenten op de middelbare school en zorgprofessionals als huisartsen en diëtisten. Op de poster kunnen jongeren in een oogopslag zien hoeveel suikerklontjes ze binnenkrijgen met hun favoriete drankje.
“We maken de hele dag door keuzes over wat we eten en drinken, maar die keuzes zijn veelal gewoontegedrag”, zegt Velema. “Deze suikerklontjesposter kan jongeren bewust maken van de (on)gezondheid van dranken en kan daarmee nieuwe gewoontes stimuleren, zoals het vaker kiezer voor water.”
Light en zero frisdranken bevatten minder of geen suiker, maar tasten net als gewone frisdrank het tandglazuur aan door de zuren die erin zitten. Daarom staan ze net als gewone frisdrank niet in de Schijf van Vijf.
Lessen over gezonde voeding
De suikerklontjesposter is in te zetten op middelbare scholen, maar bijvoorbeeld ook in de praktijken van huisarts, tandarts of diëtist. Scholen kunnen de poster ophangen op plekken waar jongeren vaak komen, bijvoorbeeld in de klaslokalen of in de kleedkamers van de gymzaal.
Docenten lichamelijke opvoeding (LO) kunnen de poster inzetten als gespreksstarter bij hun lessen. Bijvoorbeeld als het gaat over het behouden van een goede energiebalans. De poster kan ook worden gebruikt ter ondersteuning van lessen over gezonde en duurzame voeding, bijvoorbeeld met het gratis lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum.
IJskoffies en zuiveldranken
Aan de poster is ook een pagina op de website van het Voedingscentrum verbonden, waarop we meer achtergrondinformatie en voorbeelden bieden. Naast de afbeelding met blikjes en flesjes frisdrank en sap, zijn hier ook afbeeldingen met de hoeveelheid suikerklontjes in kant-en-klare ijskoffies en melk- en yoghurtdranken te vinden. Daarnaast geven we mee welke gezondere alternatieven jongeren kunnen kiezen.
Docenten en zorgprofessionals kunnen de poster bestellen in onze webshop.
Leave a reply
Leave a reply