
Ruime meerderheid kiest na gesprek in abortuskliniek voor gebruik anticonceptie
Een deel van de abortusklinieken kreeg van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een jaar lang extra ruimte voor gesprekken over anticonceptie, vooral met mensen in een kwetsbare situatie. Na zo’n gesprek kiest bijna 70 procent voor anticonceptie. Bijna de helft maakte de keuze voor langwerkende middelen, zoals het spiraaltje, en bijna één op de vijf voor een kortwerkend middel, zoals de pil. Dat blijkt uit een evaluatie van het RIVM van maatregelen die de toegang tot (gratis) anticonceptiemiddelen kunnen verbeteren.
Het RIVM voerde de evaluatie uit in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), dat met een aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschappen (2023-2025) helpt te voorkomen en zwangeren en hun partner ondersteunt. De nieuwste cijfers over dit onderwerp, die het RIVM elk jaar verzamelt, laten onder meer zien dat het aantal abortussen, net als in 2022, licht steeg.
Meer tijd voor bespreken anticonceptie
Uit de evaluatie blijkt ook dat het belangrijk is om anticonceptiegebruik met mensen in een kwetsbare situatie te bespreken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om armoede. Bij bijna de helft van deze groep is de onbedoelde zwangerschap ontstaan doordat ze ‘helemaal geen’ of ‘deze keer geen’ anticonceptie gebruikten. Dat abortusklinieken extra tijd hebben, kan helpen om het gesprek met kwetsbare groepen over anticonceptie aan te gaan.
Programma Nu Niet Zwanger
De tweede maatregel is om het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) uit te breiden. Gemeenten bieden dit programma aan om mensen te helpen een bewuste keuze te maken over hun kinderwens. Inmiddels sloot 89 procent van de gemeenten zich bij dit programma aan. Door de uitbreiding van het programma is het mogelijk om de aangesloten gemeenten en partners beter te ondersteunen. Bijvoorbeeld door inhoudelijk coördinatoren bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) aan te nemen voor de uitvoering van het programma.
Minder gebruik van de pil
Het RIVM verzamelt elk jaar cijfers rondom onbedoelde zwangerschappen. Zo blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van de IGJ Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) dat het aantal abortussen opnieuw licht steeg (van 9.9 per 1.000 vrouwen in 2022 naar 10.8 per 1.000 vrouwen in 2023). Het is niet duidelijk waar deze stijging door komt. Ook blijkt dat steeds minder vrouwen in Nederland hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken; dit geldt vooral voor vrouwen onder de 35 jaar. Het gaat vooral om een afname van het gebruik van de pil. Tot slot valt op dat steeds meer mensen op eigen initiatief het ondersteuningsaanbod bij een onbedoelde zwangerschap vinden (keuzehulp). Ook bezoeken steeds meer mensen infopuntonbedoeldzwanger.nl.
Leave a reply