Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen
Kleine
groep slaat soms zelfs warme maaltijd over
25 oktober 2022
1 op de 10 ouderen met een laag inkomen slaat weleens een warme maaltijd over om geld te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met de ouderenorganisatie ANBO. Veel ouderen maken zich zorgen over de stijgende voedselprijzen, met name ouderen met een laag inkomen. Een beperkt budget staat gezond(er) eten soms in de weg.
In totaal hebben 2.057 Nederlanders van 65 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Ruim driekwart geeft aan zich (enige) zorgen te maken over de stijgende prijzen van levensmiddelen. Onder de ouderen met een laag inkomen zijn de zorgen het grootst. Van hen maakt 83% zich (enige) zorgen, tegenover 59% van de ouderen met een hoog inkomen.
Moeilijk om gezond eten te betalen
Het blijft niet bij alleen zorgen. In de supermarkt is het voor sommige ouderen ook niet vanzelfsprekend gezond eten te kunnen kopen. Bijna 1 op de 3 ouderen met een laag inkomen geeft aan dat het met hun budget moeilijk is om gezond eten te betalen. Van deze groep zou 18% wel gezond(er) willen eten, maar lukt dat niet vanwege een beperkt budget.
En het gaat nog verder: 1 op de 10 ouderen met een laag inkomen geeft aan af en toe een warme maaltijd over te slaan om geld te besparen. ANBO-directeur Anneke Sipkens vindt die uitkomst schokkend: “Ook als je ouder wordt, is het belangrijk dat je genoeg gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt, zoals je dagelijkse portie groente. Want daarmee kun je allerlei ellende voorkomen, zoals hart- en vaatziekten of kanker. En we willen toch allemaal zo lang mogelijk gezond blijven?”
Goedkoper en gezonder voedselaanbod
Goed eten helpt om fit ouder te worden en om naast ziekten ook ondervoeding te voorkomen. Hoewel veel ouderen hun eetpatroon redelijk gezond vinden, geeft toch meer dan de helft aan iets te willen veranderen. Vooral meer water drinken (19%), minder calorieën eten (16%) en minder snoepen en snacken worden vaak genoemd (16%).
Volgens ouderen zijn er verschillende manieren die kunnen helpen om gezonder te eten. Een goedkoper voedselaanbod voor gezonde producten (39%) en een gezonder voedselaanbod in winkels (27%) worden het meest genoemd. “Uit onderzoek blijkt: hoe groter het gezonde voedselaanbod is, hoe makkelijker je daarvoor kiest”, zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum.
Ook de prijs van het voedselaanbod heeft invloed. Velema: “Het Voedingscentrum ziet het liefst verlaging van de btw op álle producten binnen de Schijf van Vijf, niet alleen op groente en fruit zoals het kabinet nu van plan is.” Vooral ouderen met een laag inkomen geven aan dat een goedkoper aanbod van gezonde producten kan helpen gezonder te eten. Daarnaast zegt van deze groep bijna 1 op 5 dat het hebben van meer geld hen hierbij zou helpen.
Besparen op boodschappen
Ondertussen proberen ouderen zelf geld te besparen in de supermarkt. Ruim 2 op de 3 ouderen zegt iets te hebben veranderd in hun koopgedrag vanwege de stijgende prijzen. Met name bij ouderen met een laag inkomen is dit het geval: van hen is ruim driekwart anders boodschappen gaan doen. Bij de ouderen met een hoog inkomen is dit iets meer dan de helft.
Opvallend is dat niet alleen inkomen maar ook leeftijd van invloed lijkt te zijn. Vooral ouderen tussen de 65 en 75 jaar hebben hun koopgedrag aangepast. Van deze groep geeft 74% aan het koopgedrag te hebben veranderd, tegenover 61% van de 80-plussers.
Wat ouderen anders doen? Bijna de helft geeft aan (vaker) producten te kopen die in de aanbieding zijn. Daarnaast doet 1 op de 3 ouderen boodschappen in meerdere supermarkten, op zoek naar de goedkoopste producten. Ook kopen sommige ouderen goedkopere producten bij hun gebruikelijke supermarkt (27%) of kopen ze minder (15%).
Meer over budget en bespaartips: voedingscentrum.nl/budget
Over het
onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau
Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum samen met de ouderenorganisatie
ANBO. Bekijk het hele onderzoek (pdf) en de infographic (jpg).
Ben je van de pers en
heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.
Leave a reply