Nieuwe PFHxA-beperking door Europese Commissie om PFAS aan te pakken 1

Nieuwe PFHxA-beperking door Europese Commissie om PFAS aan te pakken

Op 19 september 2024 heeft de Europese Commissie een beperking ingevoerd voor PFHxA, een subgroep van PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen). Dit verbod geldt voor consumententextiel, zoals regenjassen, voedselverpakkingen zoals pizzadozen, en consumentenmengsels zoals waterafstotende sprays en huidverzorgingsproducten. Ook bepaalde toepassingen van brandblusschuim, bijvoorbeeld voor training en testen, vallen onder de nieuwe regels. Belangrijke industriële toepassingen zoals halfgeleiders, batterijen en brandstofcellen voor groene waterstof blijven echter toegestaan. 

De beperking is het resultaat van een wetenschappelijke beoordeling door de comités van het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) en is goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de Raad. Deze maatregel is bedoeld om de uitstoot van PFHxA te verminderen, omdat deze stof vaak wordt gebruikt als vervanging voor perfluoroctaanzuur (PFOA), dat al eerder door Europa werd verboden vanwege de schadelijke effecten op mens en milieu. 

PFHxA staat bekend om zijn moeilijk afbreekbare eigenschappen, waardoor het lang in het milieu blijft en risico’s kan vormen voor zowel ecosystemen als de volksgezondheid. Het beperken van het gebruik ervan is een belangrijke stap in de bredere Europese aanpak van PFAS. 

De nieuwe regels treden officieel in werking 20 dagen na publicatie in het Publicatieblad van de EU Europese Unie (Europese Unie). Afhankelijk van de toepassing gelden overgangsperiodes van 18 maanden tot 5 jaar, zodat bedrijven tijd krijgen om veiligere alternatieven te vinden. 

Bureau REACH Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals) Nederland en het RIVM ondersteunen deze Europese maatregel en werken actief mee aan het informeren van belanghebbenden over de implementatie. Samen met andere lidstaten zet Nederland zich in voor een veiliger gebruik van chemische stoffen. 

Leave a reply