Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender 1

Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender

In de zomer eten we graag aardbeien. En in de herfst pompoen. Ben je benieuwd of dit een duurzame keuze is? En in welke maand je welke groente en fruit het beste koopt? Dan kan je onze nieuwe seizoensgroente en seizoensfruitkalender gebruiken.

Wil je klimaatvriendelijke keuzes maken? Kies dan voor seizoensgroente en seizoensfruit. Deze producten komen uit de volle grond, plastic tunnels of een onverwarmde kas. Ze belasten het klimaat minder dan groenten of fruit uit een gasverwarmde kas.

Seizoensgroente en seizoensfruit
Groente en fruit uit de volle grond, plastic tunnels of onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. In december kies je bijvoorbeeld voor Nederlandse seizoensgroenten als andijvie, boerenkool en pompoen. En wat dacht je van veldsla, winterpostelein en rammenas? Seizoensfruit in december is appel en peer.

In onze nieuwe kalender* zie je in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Deze groente en fruit zijn in die maand een klimaatvriendelijke keuze.

Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland
Goed om te weten: in de winter en het voorjaar is er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop. Je kan kiezen voor appels en peren van Nederlandse bodem. Of voor klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland: ananas, bananen, citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi.

Topkeurmerken
Wil je nog meer rekening houden met het milieu? Kies dan voor groente en fruit met een Topkeurmerk, zoals vastgesteld door Milieu Centraal. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor: milieu, mens of dierenwelzijn.

Kies bijvoorbeeld voor de biologische topkeurmerken Europees biologisch, EKO en Demeter. Deze drie en het On the Way to Planetproof-keurmerk zijn beter voor het milieu. Op exotische producten, zoals bananen en ananas, vind je het Rainforest Alliance-keurmerk of het Fairtrade-keurmerk. Deze zijn beter voor mens en milieu.

Voorkom verspilling
Het is ook belangrijk om te letten op voedselverspilling. Wist jij dat groente en fruit twee van de meest verspilde producten zijn bij Nederlanders thuis? Superzonde natuurlijk! Weet je niet zeker of je groente of fruit binnen een paar dagen gebruikt? Kies dan voor groente of fruit uit de diepvries, blik of pot. Dit voorkomt verspilling. Het is meestal óók een klimaatvriendelijke keuze. Én handig als je niet zeker weet of je het binnen een paar dagen gebruikt.

Zet fruit in het zicht. Bijvoorbeeld in een fruitschaal op tafel of vooraan in de koelkast. Zo pak je het sneller en voorkom je verspilling. Houd je een keer fruit over? Maak dan een fruitsalade met al het fruit dat (bijna) op moet.
Groente verspillen we meestal van het bord of uit de pan. We scheppen te veel op en koken te veel. Niet gek, want ook hier willen we onszelf of onze kinderen stimuleren om gezond te eten. Om minder groente te verspillen kan het helpen om iedereen in het huishouden zelf op te laten scheppen. Groente uit de pan kun je namelijk prima bewaren om in nieuwe maaltijden te gebruiken.

Menu van de week

Tip: meld je aan voor het Menu van de Week. Soms staat er ‘klimaatvriendelijk’ bij een recept. Deze gerechten hebben een lage broeikasgasuitstoot. Of bekijk alle ‘klimaatvriendelijk’-recepten (als je wilt letten op de duurzaamheid van alle ingrediënten).

*Deze seizoenskalender is samengesteld op basis van informatie van Velt.
Aangevuld met inzichten van Bionext en het Voedingscentrum.

Leave a reply