Maak gezonder eten goedkoper 1

Maak gezonder eten goedkoper

Gezonder eten en drinken is in de afgelopen 10 jaar meer in prijs gestegen dan ongezondere producten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Zorgelijk, vindt het Voedingscentrum. Want veel Nederlanders hebben baat bij gezonder eten. Om de gezonde keuze makkelijk te maken, vinden wij dat gezonde voeding juist minder in prijs moet stijgen. Prijsmaatregelen kunnen daarbij helpen, zoals een suikertaks.

De prijs van voeding is tussen 2010 en 2020 met 18% gestegen. Helaas is daarbij de prijs van gezonder eten en drinken met 21% gestegen. De prijs van ongezonder eten en drinken steeg met 15%. Bekijk het onderzoek van het CBS.

Effect op de portemonnee
De prijsstijging van voeding is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten (17%). Maar we geven percentueel gezien ongeveer net zoveel uit aan voeding als 10 jaar geleden. Namelijk 12.8% van ons budget gaat op aan eten en drinken voor thuis. Dat komt neer op gemiddeld 7,18 euro per dag per inwoner.

Een gemiddelde volwassene in een tweepersoonshuishouden kan gezond eten volgens de Schijf van Vijf voor 6,27 euro per dag. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) berekend.

Gezond eten kan wel, maar met een klein(er) budget kan het toch lastig zijn. Zeker financiële- of gezondheidsproblemen kunnen een extra belemmering zijn. We geven 10 tips om te besparen in de winkel. Kijk bijvoorbeeld in de onderste schappen, daar staan vaak de goedkopere producten. Of kijk bij de diepvriesgroenten, soms is dat goedkoper en het is net zo gezond. En kies je in plaats van frisdrank en sap vaker voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie? Daar kan je elk jaar honderden euro’s mee besparen.

De trend omkeren
Betaalbaar gezond eten is echt nodig. Want gezond eten verlaagt de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. In Nederland hebben veel mensen overgewicht, hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Daarom maakt het Voedingscentrum zich zorgen over de prijsontwikkeling van de afgelopen 10 jaar.

Er lijkt wel een lichtpunt te zijn. Kijk je naar de laatste 2 jaar, dan was de prijsstijging van ongezondere voedingsmiddelen namelijk groter dan die van gezondere voedingsmiddelen. Dat wil alleen niet zeggen dat er een omslag is. Want ook in 2012 en 2014 zag het CBS dit. Bijvoorbeeld suiker is weliswaar flink duurder geworden het afgelopen jaar, maar dit zou ook weer kunnen veranderen.

We vinden het belangrijk dat gezonder eten en drinken structureel goedkoper wordt en ongezonder voedsel duurder. Prijsmaatregelen kunnen daarvoor een oplossing zijn. Denk aan het afschaffen van btw op Schijf van Vijf-producten of een suikertaks. Er bestaan verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat gezonde producten goedkoper maken kan helpen om gezonder eten te stimuleren. Vooral in combinatie met een prijsverhoging op ongezondere producten, zoals een belasting op suikerhoudende dranken.

Oproep
Het Voedingscentrum roept een nieuw kabinet op om aan de slag te gaan met samenhangende maatregelen die de gezonde keuze de gemakkelijke maken. Recent hebben experts laten zien welke maatregelen dat zijn.

Door prijsmaatregelen gaan hopelijk ook fabrikanten hun producten gezonder maken. Zodat ze de taks niet hoeven te betalen of door te rekenen aan de consument (waarmee hun product onaantrekkelijker wordt).

Verder zien we dat steeds meer eetomgevingen, zoals schoolkantines, bedrijfsrestaurants, stations en pretparken, een gezonde keuze ondersteunen en er actief mee aan de slag zijn. We zien graag dat die trend doorzet!

Leave a reply