2024-03 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 130 1

2024-03 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 130

WikiconNL is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en vrije toegang tot informatie in een veranderende wereld. Dit jaar vindt het op zaterdag 18 mei plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum.

Het thema voor WikiconNL in 2024 is ‘Tussen strijd en samenwerking’, waarbij we kijken naar nieuwe technologische ontwikkelingen en het in stand houden van een coöperatief platform te midden van dynamische maatschappelijke ontwikkelingen.

Het programma is opgedeeld in vier tracks: doen, dialoog en luisteren, en een internationale track waarbij deelname ook online mogelijk is.

WikiconNL biedt een gevarieerd programma voor zowel startende als ervaren Wikipedianen. Voor nieuwkomers is er een introductiebijeenkomst, want waar let je eigenlijk op bij het schrijven van Wikipedia-artikelen? Voor ervaren deelnemers zijn er sessies zoals een Wikidata-introductie, een workshop #Shesaid over Wikiquote, en een discussiebijeenkomst met Nederlandse en Vlaamse moderatoren en bewerkers over de omgang met Vlaamse onderwerpen op de Nederlandstalige Wikipedia. Naast deze sessies worden er ook flitspresentaties gehouden over diverse onderwerpen, zoals een nieuwe eventregistratie-tool en categorieën op Wikidata.
WikiconNL wordt afgesloten met de uitreiking van de Verbindingsprijs 2024.

De officiële inschrijving is geopend, dus schrijf je nu in voor WikiconNL om verzekerd te zijn van een plek. Meer informatie over WikiconNL vind je op onze website.

Schrijfbijeenkomst Universiteit van Curaçao[bewerken]

In februari vertrok Wikipedia-vrijwilliger Toos Groen voor een lange vakantie naar Curaçao, en kwam met het idee om samen met de Universiteit van Curaçao een schrijfmiddag te organiseren. Samen met Wikimedia Nederland nam ze contact op met Rose Mary Allen die als buitengewoon hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis verbonden is aan de Universiteit van Curaçao. In het verleden organiseerde professor Allen al vaker werkgroepen voor haar studenten over het verrijken van de Papiamentstalige Wikipedia.

Op 26 februari vond de schrijfmiddag plaats die werd bezocht door vier deelnemers en remote werd ondersteund door een team van vrijwilligers uit Nederland. De bijeenkomst was voor de deelnemers een eerste introductie van de mogelijkheden voor het schrijven op de (Papiamentstalige) Wikipedia.

Als onderdeel van de voorbereiding voor de bijeenkomst heeft Rose-Mary Allen ook een tiental onderwerpen geïdentificeerd met betrekking tot de Curaçaose cultuur en geschiedenis die nog niet of heel beperkt omschreven zijn op de Nederlandstalige Wikipedia. Help jij mee om hier verandering in te brengen?

Op 29 november 2023 is de #100wikiwomenchallenge gestart en op 8 maart 2024, Internationale Vrouwendag, geëindigd met meer dan 100 nieuwe artikelen over vrouwen! Als afsluiter van deze succesvolle challenge heeft initiatiefnemer DirkVE De Edinburgh Seven beschreven, met maar liefst zeven nieuwe artikelen over de eerste vrouwelijke universitaire studenten in het VK. Dank aan alle vrijwilligers voor hun bijdragen en enthousiasme.

Davv69, StuivertjeWisselen en Orville zijn via loting als winnaars uit de bus gekomen. Van harte gefeliciteerd!

Zoals je in onze vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen wordt dit jaar voor het eerst de Verbindingsprijs uitgereikt. Een nieuw initiatief waarmee we jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis willen eren. De prijs, een sculptuur van Corry Ammerlaan, wordt op zaterdag 18 mei uitgereikt tijdens de jaarlijkse Wikimedia-conferentie WikiconNL. Je kunt tot 18 april nog een kandidaat voorstellen of jezelf hiervoor nomineren. Lees meer over de Verbindingsprijs 2024.

Wiki goes Caribbean: Nieuwe perspectieven op Wikipedia[bewerken]

Eén van de in de workshop besproken foto’s van Willem van de Poll.
Zaterdag 23 maart organiseerde Wikimedia Nederland in samenwerking met de Dutch Caribbean Bookclub en het Nationaal Archief de bijeenkomst ‘Wiki goes Caribbean: Nieuwe perspectieven op Wikipedia’. In twee sessies namen 22 deelnemers informatie en beeldmateriaal onder de loep en reflecteerden hierop door eigen kennis en perspectief eraan toe te voegen.

Deelnemers bestudeerden een archiefstuk van de West-Indische Compagnie over een rechtszaak tegen een aantal personen dat werd verdacht van gifmenging en bedrieglijke daden, vanwege het uitvoeren van rituelen voor publiek in danshuizen. In groepen beantwoordde men vragen over het soort tekst, de auteur en het onderwerp. De tekst werd bekeken vanuit het perspectief van zowel de kolonisator als van degenen die het ritueel uitvoerden of bijwoonden.

In de workshopruimte bekeken de deelnemers foto’s uit de Willem van de Poll collectie die het Nationaal Archief beheert, en die een tijd geleden zijn toegevoegd aan Wikimedia Commons. Ook werden de omschrijvingen bekeken die de fotograaf eraan toegevoegd heeft. Deze omschrijvingen zijn als metadata overgenomen door het Nationaal Archief en staan daarom ook op Wikimedia Commons. De conclusie was dat veel informatie niet neutraal was opgeschreven of ontbrak. Informatie over bijvoorbeeld locaties, afgebeelde personen of voorwerpen. Ook was er een demonstratie over het toevoegen van trefwoorden aan foto’s op Wikimedia Commons zodat ze beter gevonden kunnen worden.

Wil jij zelf ook helpen met het toevoegen van trefwoorden aan de fotocollecties van Willem van de Poll? Ga naar de ISA tool, type in het zoekveld ‘WGC’ en tag erop los! Meer informatie over het project Wiki Goes Caribbean vind je op onze website.

Roma Day Edit-a-thon is een internationale wedstrijd ter gelegenheid van 8 april, de Internationale Roma-dag. Deze edit-a-thon en/of wedstrijd vindt plaats op de respectievelijke taalversies van Wikipedia, waarin Wikipedia-vrijwilligers over de hele wereld artikelen schrijven en verbeteren over Roma-minderheden, hun identiteit, geschiedenis en cultuur. De organisatie van de Internationale Roma-dag is in handen van Wikimedia Servië en wordt vanaf 2024 grotendeels ondersteund door Wikimedia CEE Hub, samen met de lokale coördinatoren/organisatoren per aangesloten gemeenschap.
Lees meer over de Roma Day Edit-a-thon op Meta-Wiki.

Friday Salon: Vrouwen in openbaar zicht[bewerken]

Stel je zoekt iets op over een kunstwerk, maar kunt er geen informatie over vinden… Dat geldt voor veel vrouwelijke kunstenaars in Nederland. Op vrijdag 8 maart vond bij Nest in Den Haag de ‘Friday Salon: Vrouwen in openbaar zicht’ plaats, in samenwerking met het Niemeijer Fonds. Tijdens Internationale Vrouwendag werkten 18 deelnemers samen aan het vergroten van de zichtbaarheid van kunst gemaakt door vrouwen in de openbare ruimte, met een edit-a-thon op Wikipedia. Dit leverde maar liefst 12 nieuwe artikelen en 5 uitbreidingen op. Dank aan alle deelnemers voor hun waardevolle bijdrage aan dit initiatief!

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen?
Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt, kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees hier er meer over.

28 maart Talk & Wikipedia Writing Workshop
29 maart WikiVrijdag
13 april WikiZaterdag
18 april Wikikring Twente
26 april WikiVrijdag
18 mei WikiconNL

…de Papiamentstalige Wikipedia vandaag 18 jaar is geworden? De encyclopedie telt circa 3800 artikelen die in de maand februari ruim 700.000 keer werden bekeken. Meest bekeken: het artikel over Wikipedia.

Wil jij de Papiamentstalige Wikipedia een verjaardagscadeautje geven? Schenk je kennis of een beetje tijd! Hoe? Dat lees je hier.

Wikimedia Nederland, “Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 130”, 26 maart 2024


Licentie


Wil je deze pagina delen? 

|

Leave a reply