Hoe vier je de feestdagen verspillingsvrij? 1

Hoe vier je de feestdagen verspillingsvrij?

Tijdens de
feestdagen wordt er vaak meer gekookt en gegeten dan anders. Het kan zijn dat
er dan wat eten overblijft. Hoe bewaar je de restjes van het kerstdiner zodat
je daarmee een snelle maaltijd op tafel kunt zetten op derde kerstdag, en zo
voedselverspilling voorkomt? Het Voedingscentrum ziet dat mensen hier rond de
feestdagen extra mee bezig zijn. |n de laatste weken van december 2020 waren er
op de website van het Voedingscentrum 38% meer bezoekers die pagina’s over het
bewaren van voedsel bekeken.

Al ons eten en drinken is met aandacht en
energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist
verhit, en verpakt. Door goed met ons eten om te gaan en het niet te
verspillen, leveren we een positieve bijdrage aan het klimaat en onze hele
leefwereld.

Het
Voedingscentrum is een van de ondersteunende organisaties van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. De
stichting richt zich op het voorkomen en verminderen van voedselverspilling in
de gehele voedselketen. Om de feestdagen verspillingsvrij te vieren, biedt het
Voedingscentrum samen met deze stichting de volgende tips:

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk, een
planning helpt daarbij. Wie eten er mee? Zijn het grote of kleine eters? Wat
eten ze graag, wat lusten ze niet? Stem hier de recepten op af én de
hoeveelheden die je koopt en kookt.

Check je voorraad. Misschien heb je die kruiden
voor het hoofdgerecht nog wel in huis of nog wat ingrediënten in de vriezer
liggen.

Maak
een boodschappenlijstje; dit scheelt tijd in de drukke supermarkt en je koopt niet
meer dan nodig.

Bereiding

Kook op maat. Gebruik voor het afwegen van
ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Kijk op de website van het Voedingscentrum wat een goede portie is.

Je kunt
ervoor kiezen om eten in kleine hoeveelheden op de kersttafel te zetten. Door
dit pas aan te vullen als het op is, hou je minder snel eten over. Ook bij
gourmetten, fonduen en steengrillen is het slim om vlees, vis en groente in
kleinere hoeveelheden op tafel te zetten en aan te vullen. Dan staat het niet
te lang buiten de koelkast.
Benut de hele groente. Hoeft er maar een halve broccoli in het recept?
Verwerk de andere helft de dag erna in een gerecht, of vries het in.

Bewaren

Heb je
restjes over van het kerstdiner? Laat ze snel afkoelen en zet ze binnen 2 uur in de koelkast. Lekker en makkelijk voor derde Kerstdag. Of vries het eten in, dan blijft het nog drie maanden goed.

Zorg
dat je koelkast op 4 °C staat, dit is de ideale koelkasttemperatuur en eten is
dan langer houdbaar.

Bewaar eten op de juiste plek. Ongesneden en
rauwe tomaat, komkommer, paprika en aubergine blijven lekkerder én langer goed
buiten de koelkast. Dat geldt ook voor tropisch fruit zoals banaan, ananas en mango.

Staat er een ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT)
op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit?
Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten. Als het product er nog goed uitziet en
goed ruikt, proef dan een klein beetje. Je kunt het vaak ook na de THT-datum
nog eten of drinken. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT),
zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Je kunt producten met
een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest vóór of op de houdbaarheidsdatum.

Koken met
restjes

Maak een makkelijke soep met de groenterestjes
van je kerstdiner. Verhit eerst de groenten, voeg (zoete) aardappel of
peulvruchten toe, daarna water en kruiden, om het vervolgens te pureren. Lekker
(snel klaar)!

Heb je nog (stok)brood over? Maak er
eigengemaakte croutons van. Lekker voor in de soep.

Ook een wokschotel is bij uitstek geschikt om je
(kerst)restjes op te maken; Bak restjes vlees(vervanger) en kruiden in een pan
op, voeg restjes groenten toe, mix met gekookte zilvervliesrijst of noodles.

Leave a reply