Zonder zorgen een alcoholvrij biertje? 1

Zonder zorgen een alcoholvrij biertje?

Minder alcohol drinken is beter voor onze gezondheid. Dat weten we allemaal wel. Maar is een alcoholvrij biertje ook beter voor de lijn?

Alcoholvrij bier is hip

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. In 2017 zei tijdens een grootschalig onderzoek slechts 8,3% een alcoholvrij biertje te drinken in vergelijking met 22,8% in 2018. Wij zijn benieuwd of deze alcoholvrije drinkers ook baat hebben om hun gewicht hierdoor in balans te krijgen.

Alcohol eruit, suiker er in

Als je aan bier denkt wil je natuurlijk ook bier proeven. De typische smaak komt voornamelijk uit hop, gerst en alcohol. Hoe de brouwers er toch nog een smaakvol geheel van maken is het geheim van de brouwer. Wel weten we dat veel alcoholvrije biersoorten suiker toevoegen voor de smaak.

Dan is het een kwestie van optellen. 1 gram alcohol levert 7 kcal en 1 gram suiker 4 kcal. Zo bevat een pilsje per 100 milliliter rond de 45 kcal. Het grootste deel daarvan komt van alcohol; de rest van koolhydraten afkomstig uit de gerst. De alcoholvrije variant bevat vaak minder dan de helft van de calorieën, al is dat afhankelijk van het bier. Zo bevat een Maes 0.0% 20 kcal per 100 ml, tegenover de 42 kcal bij de variant mét alcohol. Bij Jupiler 0,0% is dat 35 kcal versus 43 kcal. Ook bij abdijbieren zoals Leffe is het verschil significant: alcoholvrije blonde Leffe is goed voor 40 kcal per 100 ml, terwijl een gewone blonde Leffe al tegen de 60 aanschurkt.

Frisdrank of alcoholvrij bier?

In het merk Radler zit frisdrank gemengd met Alcoholvrij bier. Dat drinkt lekker weg omdat het zoet is. Dat zie je ook aan de kcal. Maar liefst 33 kcal per 100 milliliter. In frisdrank als cola zit 44 kcal per 100 mililiter. Zelfs dan is de keuze voor een Radler gezien de minder kcal een betere keuze. Een nog betere keuze is alcoholvrij witbier dat gemiddeld 20 kcal per 100 ml bevat.

Varieer en geniet

Jezelf rijk rekenen in minder kcal door meer alcoholvrij te drinken heeft dus wel zijn kanttekeningen. Minder alcohol zorgt voor minder kcal maar de toegevoegde suikers weer voor meer. Varieer daarom tussen je (bruis) watertjes, koffie en thee ook eens met kcal vrije frisdranken en voor de smaak een alcoholvrij biertje. Ik zeg PROOST!

Leave a reply