Dat bepaal ik zelf wel 1

Dat bepaal ik zelf wel

AUTONOMIE

Dat bepaal ik zelf wel

Autonomie, je kent het wel. Zelf bepalen wat je beslist. Daar worden we in deze bijzondere coronatijd enorm mee op de proef gesteld. Iedereen. De overheid legt ons regels op met als doelstelling de pandemie in te krimpen en zo snel mogelijk te beëindigen. Maar kom niet aan de wil van vele Nederlanders. Neeee, die laat zich niet piepelen. Ik heb al heel wat verwijten en redenen gelezen waarom men niet dat wil doen wat de overheid adviseert en soms oplegt. 

Ik ga het allemaal niet herhalen want soms geloof ik gewoon niet wat ik lees. Mannen, vrouwen, alle leeftijden, alle soorten. Er wordt wat af geschreeuwd, beledigd, verweten en geweigerd. Op sociaal media vooral en nu zelfs op Linkedin. Velen willen hun gelijk halen maar vooral laten horen dat ze het er allemaal niet mee eens zijn. 

Beslissen dat je wel meegaat in de maatregelen

Een ding is zeker. Ik heb besloten wel mee te gaan in de maatregelen. Handen wassen, 1,5 meter afstand, zoveel mogelijk thuiswerken, mondkapje waar nodig. Ik heb er vertrouwen in dat in een ontwikkeld land als Nederland, de regering die wij gekozen hebben, het beste met ons voor heeft en de regels daar maken en bijstellen waar nodig. Dit naar aanleiding van wat er allemaal onderzocht is en wat we nog niet wisten maar nu wel. Het is een dynamisch verhaal en blijft dus in beweging. 

Meeloper en kuddevolk

Ben ik dan een meeloper, kuddevolk? Ik realiseer mij heel goed dat ik niet op de stoel van de viruswetenschapper zit en ook niet op de verantwoordelijke volksvertegenwoordiger. Bovendien kan ik niet in de toekomst kijken en weet ik maar ook velen niet wat er allemaal nog gaat gebeuren. Voor mij voelt dit nu veilig en hierdoor heb ik weinig last van angst. Dat is bijzonder prettig. Zo kan ik mij concentreren op wat er nog wel allemaal is. En dat is leven in een vrij land waar een overvloed van eten en spullen zijn en waar je mag gaan staan waar jij wilt. Met of zonder mondkapje en wellicht wat verder van elkaar af. Ik kan er mee dealen. 

Autonomie inzetten als kracht

Autonomie, ik begon ermee en sluit er mee af. Kijk om je heen. Hoe zit het bij jou. Heb je het naar zin met je sociale omgeving? Geef je iedereen aandacht waar je om geeft. Heb je fijn uitdagend werk? Sta je open  om nog meer te leren zodat je er meer uit kan halen? Ga jij beslissen om vandaag om je heen te kijken wat er allemaal goed gaat in jouw leven, met jouw familie, vrienden, werk, hobby etc.? Ik ga in ieder geval nu beslissen om een taart te gaan bakken.  Een appeltaart. Gewoon omdat ik het wil, omdat ik het kan en omdat ik er enorm veel zin in heb. Ondertussen bedenk ik me dat ik blij ben dat ik Nederland woon en niet in Libanon of Wit Rusland. Want daar heeft het woord autonomie een hele andere betekenis. 

Fijne avond lieve mensen.

Leave a reply