"Ik word zelfs van water dik..." 1

“Ik word zelfs van water dik…”

Heb jij nou ook dat idee? Dat jij van water al dik word? Je hoeft maar even iets teveel gegeten te hebben of slechts een klein stukje chocolade extra genomen te hebben en er zit verdorie alweer een kilo extra aan…

Hoe het echt zit

Helaas is dat niet de hele waarheid. Eten doen we iedere dag net als ademhalen, naar je werk of school fietsen, douchen etc. Heel veel van wat we doen gaat automatisch. Dat is zo nu eenmaal geregeld met ons brein. Alles wat we herhalen gaat op de automaat zodat je hersenen niet alles opnieuw hoeven te registreren.  Pas als je een verstoring van je automatische gedrag, een zogenaamde verstoring, toepast in je automatische gedrag wordt het weer bewust van dit gedrag.

Voorbeeld:

  • Iedere dag neem je de zelfde route naar je werk. Je krijgt een andere baan. Dus moet je naar een ander adres. De kans is groot dat je de eerste dagen de neiging hebt om naar je ouder werk te rijden.
  • Je denkt de tafel voor het avondeten en pakt het bestek uit de bestek la. Je gaat het bestek op een andere plek leggen. De eerste keren zul je de oude la opentrekken om het bestek te pakken. Oeps, o ja, andere plek.

Zo gaat het ook met je eetgedrag. Je eetgedrag zit in je automatische piloot. Wat je eet en de hoeveelheid. Om dit bewust te maken helpen wij je met het inpassen van een verstoring.

Energiebalans als basis

Iedereen is anders. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling of hebben minder aanleg om aan te komen of eten alleen op die momenten dat jij t ziet.
Basis van aankomen en afslanken is altijd de energiebalans. Eet je meer dan je nodig hebt aan energie dan kom je aan, eet je minder dan je nodig hebt aan energie dan val je af. Dat dit een persoonlijk verhaal is dat staat vast. Vandaar dat persoonlijke begeleiding hierin de uitkomst is om hier grip op te krijgen.

 

dik worden van water

Leave a reply