Gezondere keuzes door de Nutri-score? 1

Gezondere keuzes door de Nutri-score?

Het is zover. Sinds afgelopen week staan in de supermarkt de eerste producten met het voedselkeuzelogo; de Nutri-score. Deze door de Consumentenbond ontwikkelde nieuwe scorekaart voor consumenten is bedoelt om een gezondere keuze te maken in boodschappen. Zal dit een omslag betekenen in een gezondere leefstijl of worden we gemakzuchtiger?

Wat is dat eigenlijk de ‘Nutri-score’?

Een label met letter A, B,C, D, E, gevolgd respectievelijk in de kleuren groen naar rood. Als het aan de Consumentenbond ligt moet een nieuwe scorekaart consumenten helpen makkelijker gezonde boodschappen te kiezen. Deze belangenorganisatie pleit voor het invoeren van de ‘Nutri-score’.

De Consumentenbond is van mening dat veel mensen het moeilijk vinden om zelf te zien hoe gezond of ongezond een product is. Door middel van een sticker op de voorkant van alle producten met deze aanduiding, kan daarbij helpen.

Nieuwe ronde nieuwe kansen…

Het is al eerder aan de orde geweest. Eerder hadden we het betere keuze vinkje. Omdat dit veel verwarring veroorzaakte bij de consument is deze in 2016 afgeschaft.

De overheid sloot eind vorige jaar met zo’n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven een akkoord dat ervoor moet zorgen dat Nederlanders gezonder worden. Dit akkoord heet het Nationaal Preventieakkoord.
Een van de maatregelen in dit akkoord tegen overgewicht en obesitas in de invoering van de voedselkeuzelogo. Dat is de Nutri-score geworden.

Wat is gezond en wat is ongezond?

We worden steeds zwaarder. Dat is een feit. Ondanks dat er voldoende keuze is in gezonde voeding en er veel voorlichting is over de beweegnorm. Er is al vaker geprobeerd om met beste keuze vinkjes de consument bewuster te maken over een beter keuze. Deze zijn in 2016 afgeschaft.

In het persbericht over de ‘Nutri-score’ wordt voornamelijk een foto van tussendoortjes getoond. Dat is wel begrijpelijk omdat veel tussendoortjes als gezond worden gepresenteerd. Velen echter zitten vol met suiker en verzadigd vet en te weinig vezels. Wat het gevaar van een gezondheidslabel is, is dat de consument gemakzuchtiger wordt en denkt bij een A label dat deze zonder probleem geconsumeerd kan worden. Niets is echter minder waar.

Niet één product maar het totaalplaatje

Als professionele leefstijlcoaches vinden wij dat informatie over gezonde voeding altijd over het totaalplaatje moet gaan. Dus niet op niveau van één product. Een appel krijgt de label A. maar als je de hele dag alleen maar appels eet is dat een ongezonde gewoonte. Olijfolie krijgt vanwege het vetgehalte label E maar is wel een gezonde vet toevoeging die onmisbaar is voor een gezond voedingspatroon.

De mens wordt steeds gemakkelijker en daarom pleiten wij voor goede en juiste informatie over gevarieerd eten. Een gemakkelijk tussendoortje kan best wel een of twee keer per week maar fruit en een volkoren boterham met gezond beleg zijn wel de gezondste tussendoortjes. Met die wetenschap sla je gemakkelijker het tussendoortjes vak over in de supermarkt.

Zo ook de keuze voor wat je drinkt op een dag. Natuurlijk zal frisdrank met suiker een E label krijgen en frisdrank zonder een A of B. Wij pleiten voor water en thee zonder suiker en af en toe een glaasje frisdrank. Dat klinkt al een stuk vriendelijker en zo leer je bewust met je keuzes om te gaan.

Wil jij ook leren om te variëren in voeding en daardoor gezondere keuzes maken? Vul vandaag nog de gratis intake in en wij nemen contact met je op.

Leave a reply