Burn out voorkomen met een gezond lijf…...vergeet ‘t maar 1

Burn out voorkomen met een gezond lijf……vergeet ‘t maar

Tijdens mijn maandelijkse coachgesprek vertelde mijn cliënt wat hem de laatste tijd opviel. Daar wilde hij mijn mening over weten.

Ik begeleid sinds 1,5 jaar een groep medewerkers in vitaliteit bij een landelijk groot communicatiebedrijf. Doelen zijn zeer gevarieerd en dat maakt dit werk boeiend. In deze 1,5 jaar heb ik deze medewerkers maar ook het bedrijf goed leren kennen.

Gezonde leefstijl en toch ziek thuis

Het viel mijn cliënt op dat collega’s die net als hem gezond leven, sportief zijn, niet te zwaar en een goede relatie hebben zich langdurig ziek meldde. Bij doorvragen vroeg ik hem of deze volgens ingedeeld waren in reorganisatie fases. Nee, zei hij. Hij zit op een stabiele afdeling die een blijvende factor is binnen het bedrijf. Wat is er dan aan de hand?

Slopende onzekerheid

Er is een constante reorganisatie aan de gang. Afdelingen worden opgeheven en medewerkers worden ingedeeld in fases voor herindeling of zelfs ontslag. Deze onzekerheid geeft stress. Want zelfs na herindeling waarbij allerlei opleidingen ter beschikking worden gesteld zorgt de reorganisatie daarnaar weer voor nieuwe herindelingen. De ontwikkelingen in de communicatietechnologie gaan zo hard dat er geen ontkomen aan is.

Ondanks dat medewerkers niet in een reorganisatie fase zitten voelen ze toch de stress. Iedereen heeft het er over. ‘Wanneer ben ik aan de beurt? ” Deze onzekerheid kan slopend zijn.

Valt een burn out te voorkomen?

Er worden heel wat bemoedigende blogs geschreven over voorkomen van een burn out. Mooi hoor en natuurlijk goed bedoelt. Maar klopt dit wel. Kan je een burn out voorkomen met een gezonde leefstijl?
Ik las laatst: “3 x per week krachttraining en iedere dag een half uur conditietraining zorgt voor voorkoming burn out.”

Beweegrichtlijnen 2017

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

Ik dacht echt van …he? Dus de beweegnorm is de heilige oplossing? Is het zo dat degene die een burn out krijgt zich niet heeft gehouden aan de beweegnorm? Ik hoor in de praktijk hele andere verhalen.

Iedereen is anders, iedere bedrijfscultuur is anders

Wat meetelt is je eigen karakter. Hoe zit jij als mens in elkaar. Vaak kom je daar pas achter als er al een behoorlijke stress periode achter de rug is. Genen maar ook ervaringen uit het verleden spelen mee hoe jij op de langere termijn omgaat met stress.
Dan hebben we nog de bedrijfscultuur. Wat is jouw sociale positie in het bedrijf. Ben je assertief, word je gewaardeerd? Is er een pikorder op je afdeling? Het zijn vaak gegroeide niet bewuste rangordes die collega’s onder invloed van elkaar een ieder toe delen. Dat kan een enorme invloed uitoefenen op de persoonlijke stressbeleving van de medewerker.

Goed bedoelde entertainment

Hardlopen, yoga en mindfulness met je collega’s ? Fitness abonnementen en kookworkshops? Allemaal goedbedoelde maar vooral ‘entertainment’ programma’s. Waar het echt om draait worden in deze programma’s niet aangeboden. Namelijk waar loop jij tegenaan en wat is voor jou belangrijk.

Geen ‘all fit one’ programma/oplossing

In deze tijd van onzekerheid, sociale druk, materialisme en enorme druk om te blijven presteren is het goed om persoonlijk om te gaan met problemen waar medewerkers tegen aan lopen. Als de medewerker wel goed voor zijn lichaam zorgt maar mentaal in een overlevingsstand staat is een begeleidingsplan op maat met de juiste coach belangrijk.

Meer weten? www.wellvitaal.nl

Leave a reply